Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECOWAS suspendavo Gvinėją, siunčia tarpininkavimo misiją

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) nusprendė suspenduoti Gvinėjos narystę bloke po praėjusį savaitgalį šalyje įvykdyto perversmo, trečiadienį pranešė Burkina Faso užsienio reikalų ministras Alpha Barry.
Gvinėjos specialiosios pajėgos
Gvinėjos specialiosios pajėgos / Imago / Scanpix nuotr.

ECOWAS ketvirtadienį taip pat pasiųs į Gvinėją tarpininkavimo misiją, sakė A.Barry žurnalistams Burkina Faso sostinėje Vagadugu po skubiai sušaukto virtualaus susitikimo.

Sekmadienį Gvinėjos specialiosios pajėgos, vadovaujamos pulkininko leitenanto Mamady Doumbouya, įvykdė perversmą ir suėmė prezidentą Alphą Conde. Šie veiksmai sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

A.Conde pastaraisiais metais buvo kaltinamas vis didesniu autoritariškumu.

83 metų politikas 2010-aisiais tapo pirmuoju pirmuoju demokratiškai išrinktu Gvinėjos lyderiu, o 2015-aisiais buvo perrinktas.

2020 metų spalį A.Conde užsitikrino trečią kadenciją, bet tik prastūmęs naują konstituciją, sudariusią jam sąlygas apeiti dviejų kadencijų limitą.

Tuos rinkimus temdė smurtas ir kaltinimai rezultatų klastojimu. Per demonstracijas prieš trečią A.Conde kadenciją žuvo dešimtys žmonių, daugelis jų – per susirėmimus su saugumo pajėgomis. Dar šimtai žmonių buvo areštuoti.

Trečiadienį ECOWAS sušaukė neeilinį virtualų viršūnių susitikimą neramumams Gvinėjoje aptarti.

Po susitikimo A.Barry sakė, kad ECOWAS taip pat paprašys Afrikos Sąjungos ir Jungtinių Tautų pritarti bloko sprendimui suspenduoti Gvinėją.

Pučas Gvinėjoje dar sustiprino nerimą dėl atsitraukimo nuo demokratijos regione. Kaimyniniame Malyje karinis lyderis pulkininkas Assimi Goita nuo pernai rugpjūčio įvykdė du perversmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius