-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Snowdenas perspėja izraeliečius saugotis vyriausybės sekimo

JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas antradienį sakydamas kalbą vaizdo ryšiu paragino izraeliečius saugotis griežtos vyriausybės ir privačių duomenų sekimo, be to, teisino savo 2013 metų sprendimą nutekinti daugybę slaptų dokumentų.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas perspėja izraeliečius dėl saugotis vyriausybės sekimo / „Scanpix“/AP nuotr.

E.Snowdenas akcentavo Izraelio aukštųjų technologijų pajėgumus, bet perspėjo, jog sutinkant su pernelyg dideliu vyriausybės vykdomu sekimu ir pernelyg lengvai priimant argumentą, kad to reikia saugumui, kyla rimtų pavojų.

„Jei galime leistis terorizuojami žmogaus vien su peiliu, leisti pertvarkyti mūsų visuomenes, kaip patogiau valstybės galiai,... mes liovėmės būti piliečiai ir tapome valdiniais“, – sakė E.Snowdenas, kuris kalbėjo iš neskelbiamos vietos Maskvoje.

35 metų E.Snowdenas taip pat kalbėjo apie Izraelyje įsikūrusią kompaniją „NSO Group“, garsėjančią šnipinėjimo programa „Pegasus“.

Nepriklausomi ekspertai sako, kad šia programa tikriausiai naudojamasi virtinėje valstybių, kuriose žmogaus teisų padėtis yra prasta.

„Vis daugiau tokių kompanijų dygsta visame pasaulyje“, – sakė E.Snowdenas.

Tarptautiniai ekspertai, tiriantys 43 studentų dingimą Meksikoje 2014 metais, buvo šnipinėjami šia programa, kai ji buvo parduota vyriausybei, sako specialistai.

„NSO Group“ nurodo, kad jos produktas yra skirtas tik nusikaltimų ir terorizmo tyrimui bei prevencijai. Kompanija taip pat sakė tirianti įtarimus dėl netinkamo programos naudojimo.

E.Snowdenas, buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros kontraktininkas, 2013 metais nutekino spaudai tūkstančius slaptų dokumentų, kurie atskleidė didžiulį privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose.

Nuo to laiko jis gyvena užsienyje.

Jungtinės Valstijos apkaltino jį šnipinėjimu ir valstybės paslapčių vagyste, bet E.Snowdenas sakė, kad vis tiek myli savo šalį ir viliasi sugrįžti namo.

Tačiau jis sakė, kad reikia rizikuoti, nes „šis pasaulis bus tik toks geras, kokį padarysime“.

E.Snowdenas kalbėjo kviestinei auditorijai Tel Avive, per Izraelio viešųjų ryšių agentūros „OH! Orenstein Hoshen“ organizuotą reginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius