Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 11 /2022 04 12

Ekspertai – apie galimą cheminio ginklo panaudojimą Mariupolyje: Vakarai privalėtų reaguoti

Mariupolį ginančiam „Azovo“ pulkui paskelbus apie galimą cheminę ataką rusų apsuptame Ukrainos uostamiestyje, Vakarai gali susidurti su iššūkiu surinkti tikrus faktus ir apsispręsti dėl atsako, sako karybos ekspertas, Vilniaus universiteto docentas Deividas Šlekys. Buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas sako, kad cheminė ataka būtų karo nusikaltimas ir negalėtų likti be atsako.
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys / Nuotr. iš „Facebook“

„Azovo“ pulkas pirmadienio vakarą pranešė, kad Rusijos pajėgų valdomas dronas virš miesto panaudojo nežinomą medžiagą, kuri nukentėjusiems kariams ir civiliams gyventojams sukelia rimtų kvėpavimo sutrikimų.

Buvęs „Azovo“ pulko vadas Andrijus Bileckis „Telegram“ kanale paviešintame vaizdo įraše teigė, kad Rusijos pajėgos Mariupolyje esančioje „Azovstal“ gamykloje, kurią saugo jo pulko kariai, panaudojo cheminį ginklą. Pasak A.Bileckio, cheminės atakos metu sužeisti trys kariai. Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius skelbia, kad informacija apie cheminio ginklo panaudojimą yra tikrinama.

„Azovo“ dalinys yra vienintelis šios informacijos šaltinis. Mieste nedirba nepriklausomi ir patikimi žurnalistai, taigi šį pranešimą kol kas sunku patvirtinti. Tačiau anksčiau ne kartą buvo perspėjimų, kad Rusija Ukrainoje gali panaudot cheminį ginklą.

15min kalbintas D.Šlekys sako, kad ši situacija gali sukelti dilemą Vakarams.

„Mariupolis taip atkirstas ir komunikacija stringa, gali būti sunku nustatyti, ar tikrai įvyko ir kokio masto išpuolis. Vakarų lyderiai buvo perspėję, kad bus pasekmių, jei cheminis ginklas bus panaudotas. Kita vertus, šiokia tokia komunikacija su Mariupoliu yra, informacijos apie cheminio ginklo panaudojimo faktą gali būti pateikta“, – 15min vėlų pirmadienio vakarą sakė D.Šlekys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Šlekys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Šlekys

Jo teigimu, „dėl pačios Rusijos jau nestebintų tokie veiksmai, ypač kai visi kalbėjo apie naujai paskirtą vadą, kuris turi parodyti, kad gali kažką padaryti“.

Buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas, atsargos pulkininkas G.Bagdonas 15min teigė, kad cheminio ginklo panaudojimas būtų dar vienas karo nusikaltimas, kurio Vakarai negalėtų palikti be atsako.

„Kol kas mažai informacijos. Jei rusų pajėgos iš tikrųjų panaudojo cheminį ginklą, tai būtų dar vienas karo nusikaltimas, labai sunkus, peržengiantis visas ribas. Vakarų šalys privalėtų reaguoti“, – 15min sakė G.Bagdonas.

Gintaras Bagdonas
Gintaras Bagdonas

Reaguodamas į „Azovo“ pulko paskelbtą informaciją Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas feisbuke rašė: „Kaip ir buvo prognozuota, skubėdama pasiekti bent lokalių karinių laimėjimų, Rusija naudos visas priemones.“

15min primena, kad Mariupolį kartu su Rusijos daliniais atakuojančios apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos karinės vadovybės atstovas spaudai Eduardas Basurinas anksčiau pareiškė, kad, norint šturmuoti „Azovstal“, kuriame įsitvirtinę „Azov“ kariai, „reikia pasitelkti chemines pajėgas“.

„Ten yra požeminiai aukštai, todėl nėra prasmės šturmuoti šį objektą. Nes gali būti nužudyta daug mūsų karių, o priešas nepatirtų nuostolių. (...) Todėl šiuo metu turime pasirūpinti šios gamyklos blokavimu, surasti visus išėjimus ir įėjimus. O po to, manau, turėtume kreiptis į chemines pajėgas, kurios ras būdą, kaip iškrapštyti juos“, – sakė E.Basurinas.

Rusija vadovauti invazijai į Ukrainą prieš kelias dienas paskyrė generolą Aleksandrą Dvornikovą. Jis vaidino svarbų vaidmenį Sirijos kare ir sulaukė kaltinimų dėl žiauraus elgesio su civiliais, todėl Vakarai perspėjo, kad karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui jis gali imtis ir prieš ukrainiečius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mariupolis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mariupolis

Estijos europarlamentaras, buvęs Estijos kariuomenės vadas Riho Terras perspėjo, kad cheminės atakos atveju Vakarų „susirūpinimo“ nepakaks.

„Vakarai pažadėjo rimtų pasekmių už cheminio ginklo panaudojimą. Dabar atėjo laikas šiuos pažadus įvykdyti, antraip būsime laikomi tik „susirūpinimą“ reiškianti galia, kuri vis dar leidžia žūti Ukrainos civiliams“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius