Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: kaltinimai Vokietijai neveiksnumu – perdėti, bet Berlynas turi keisti požiūrį į Maskvą

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Vokietija neretai sulaukė priekaištų esą elgiasi neryžtingai ir neskuba ištiesti pagalbos rankos Kyjivui. Antradienį Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht pareiškė, kad vyriausybė uždegs žalią šviesą siųsti Ukrainai savaeiges priešlėktuvines sistemas. Politikos ekspertai komentaruose 15min nesutiko su tuo, esą Berlynas vengia padėti Ukrainai ir pataikauja Rusijai. Tačiau teigė, kad Vokietijos požiūris Maskvos atžvilgiu turi keistis iš esmės.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą, Kyjivas nuolat kartojo, kad jam skubiai reikia ginkluotės – ir sunkiosios. Praėjus dviem mėnesiams nuo didelio karo pradžios, į Ukrainą tiekiama vis daugiau ginkluotės, tačiau tuo pačiu netyla priekaištai, kad stipriausia ES šalis – Vokietija – Kyjivui padeda nepakankamai.

Dėl kritikos Vokietijai sujudo ir politikai Berlyne. Daugiausia priekaištų sulaukė kancleris Olafas Scholzas, esą būtent jis stabdo ginkluotės tiekimą Ukrainai.

Kritikai kaltina kanclerį skysta lyderyste ir sako, kad jo centro kairioji Socialdemokratų partija (SPD) nelinkusi atsisakyti savo ilgametės įtampos mažinimo politikos Maskvos atžvilgiu.

Tiesa, antradienį tapo aišku, kad Vokietijos vyriausybė sutarė dėl naudotų savaeigių priešlėktuvinių sistemų „Gepard“ perdavimo Kyjivui.

Vikipedijos nuotr./Tankas „Gepard“
Vikipedijos nuotr./Tankas „Gepard“

Jungtinių Valstijų Ramšteino oro pajėgų bazėje pietvakarių Vokietijoje vykstančiame tarptautiniame gynybos ministrų susitikime apie tai pranešė Vokietijos gynybos ministrė Ch.Lambrecht.

15 min kalbinti ekspertai teigė, kad kaltinti Vokietiją neveiksnumu karo Ukrainoje akivaizdoje nėra visiškai teisinga, nes šalis jau yra suteikusi nemažą paramą Kyjivui. Tačiau čia pat jie pastebi, kad „gerų santykių su Maskva“ išlaikymo tendencija Berlyne vis dar išlieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius