-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas: J.Bidenas koncentruosis į vidaus reikalus, užsienio politikoje prioritetas – Kinija

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas bent jau kadencijos pradžioje daugiausia dėmesio skirs vidaus politikos klausimams – tai vers daryti koronaviruso pandemija ir jos sukelta ekonominė krizė. J.Bideno administracija daug dėmesio skirs kylančios Kinijos grėsmės suvaldymui, prie to ragins prisijungti ir partneres Europoje. Rusijos atžvilgiu JAV politika keistis neturėtų.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideno prezidentavimo pradžioje daugiausia dėmesio bus skiriama vidaus politikos klausimams, „Foreign Policy Research Institute“ Eurazijos programos vadovas Chrisas Milleris sakė Rytų Europos studijų centro (RESC) organizuotoje diskusijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Joe Bidenas – naujasis JAV prezidentas: ką jis žadėjo užsienio politikoje?

„Bent jau metų pradžioje pandemija dominuos Bideno darbotvarkėje. Pandemijos poveikis ekonomikai išliks labai didelis, turbūt tęsis net sukontroliavus virusą vakcinomis. Tai reiškia, kad bent pirmuosius prezidentavimo metus Bidenas bandys koncentruotis į vidaus klausimus.

Antraisiais kadencijos metais bus pradedama galvoti apie rinkimus į Kongresą, kurie vyks 2022-ųjų lapkritį. Kadangi kampanijos prasideda labai anksti, rinkimai dominuos darbotvarkę jau 2022-ųjų pradžioje“, – kalbėjo Ch.Milleris.

VIDEO: J.Bideno inauguracijos repeticiją sugadino gaisras, baiminamasi dėl saugumo tikrosios ceremonijos metu

Pasak analitiko, dalydamas kadencijos pažadus, J.Bidenas daugiausia dėmesio skyrė vidaus politikos klausimams. Esą taip elgėsi dauguma pastaruoju metu valdžiusių JAV prezidentų – jie kritikavo savo pirmtakus, kad buvo skiriama pernelyg daug dėmesio užsieniui.

Pasak Ch.Millerio, J.Bideno darbotvarkės įgyvendinimą gali komplikuoti nueinantis prezidentas Donaldas Trumpas.

„Jis – unikali figūra tarp Amerikos politikų, klaidinga manyti, kad pralaimėjęs rinkimus jis išnyks iš žiniasklaidos akiračio – jis neabejotinai bandys išlaikyti dėmesį“, – sakė jis.

VIDEO: Savaitė po JAV Kapitolijaus šturmo: 2 apkalta D.Trumpui, uždaryti keliai ir 20 000 karių būsimo prezidento priesaikai

Analitikas neatmetė galimybės, kad D.Trumpas apie dalyvavimą 2024-ųjų prezidento rinkimuose paskelbs jau šiemet.

„Ir ateinančius 3 ar 4 metus puls Bideną, taip atitraukdamas jį nuo vidaus ir užsieno politikos darbotvarkės. Jei Trumpui tai pavyks, jis suskaldys Respublikonų partiją, ims raginti respublikonus pulti Bideną dėl visų jo darbotvarkės aspektų. Daugiausia – vidaus politikos, bet potencialiai ir užsienio“, – mano Ch.Milleris.

Tačiau tai, pasak analitiko, nėra garantuota, nes daug kas priklausys nuo D.Trumpą užblokavusių socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ veiksmų, kaip klostysis apkaltos procesas ir bylos Niujorke, kur jam pareikšti kaltinimai finansiniais nusikaltimais.

Svarbiausias prioritetas – Kinija

Anot Ch.Millerio, J.Bideno administracija sieks, kad užsienio politika veiktų Amerikos viduriniosios klasės naudai.

„Tarp užsienio politikos prioritetų bus Kinija. Abiem partijoms nerimą kelia tai, kad Kinijos galia auga, o JAV – mažėja. Sutariama, kad tai, kaip Kinija naudojasi savo neseniai atrasta galia, kenkia Amerikos interesams“, – RESC diskusijoje kalbėjo jis.

Pasak analitiko, J.Bidenas nepradės prekybos karo su Kinija, tačiau toliaus su ja konfrontruos, darys spaudimą dėl žmogaus teisių pažeidimų Siandziango provincijoje, Honkongo statuso, stiprins karines pajėgas Rytų Azijoje, kad atremtų Kinijos karinę jėgą.

VIDEO: Ar D.Trumpo prezidentavimas pažabojo Kinijos ambicijas?

„Bandys pritraukti sąjungininkes į bendrą strategiją, skirtą suvaldyti Kiniją. Bideno administracija koncentruosis į partneres Ramiojo vandenyno regione, bet kreipsis ir į Europą“, – tikino „Foreign Policy Research Institute“ Eurazijos programos vadovas

Pasak Ch.Millerio, J.Bideno tonas dėl Kinijos grėsmės bus kitoks nei D.Trumpo, tačiau žinutė bus siunčiama panaši: kad partnerės elgtųsi su Kinija kaip iššūkiu, kokiu ją mato JAV.

Analitiko teigimu, klimato kaita taip pat bus J.Bideno administracijos prioritetas. Jis jau pažadėjo sugrąžinti JAV į Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, iš kurio šalį išvedė D.Trumpas, taip pat imtis veiksmų, kad Jungtinės Valstijos įgyvendintų susitarime išdėstytus tikslus. J.Bidenas taip pat norės sudaryti susitarimus dėl klimato su kitomis didžiosiomis ekonomikomis.

„Bideno administracija mano, kad Trumpas buvo neteisus pradėdamas tiek konfliktų su Europos sąjungininkėmis, kad buvo neteisus elgdamasis su Vokietija kaip strategine varžove, neteisus matydamas 2 proc. BVP išlaidas gynybai kaip pagrindinį matą, kaip rimtai Europa žiūri į gynybą. Bideno administracija ypač nori atnaujinti ryšius su Vokietija ir Prancūzija“, – RESC diskusijoje kalbėjo jis.

Ch.Millerio manymu, J.Bidenas tęs D.Trumpo politiką Rusijai, tačiau labai skirsis jo retorika – bus gerokai labiau „vanagiška“. Esą užsienio politikos tąsą rodo ir į J.Bideno kabinetą paskirti „vanagai“ Rusijos atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius