-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė: protestai Juodkalnijoje su Rusija ar NATO nesusiję

Protestai, kilę Juodkalnijoje, neturėtų būti sietini nei su Rusija, nei su NATO – jie tik atskleidžia sunkią žmonių padėtį, LRT RADIJUI sako Juodkalnijos nevyriausybinės organizacijos, dirbančios demokratijos ir žmogaus teisių srityje, atstovė Sanja Rašovič.
Protestai Juodkalnijoje
Protestai Juodkalnijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Valdžia Juodkalnijoje nesikeitė jau 25 metus. [...] Žmonės pavargo nuo šios valdžios, todėl protestuodami ir reikalavo atsistatydinti Milo Djukanovičių bei surengti pirmus laisvus rinkimus. Per tuos metus Juodkalnijos ekonomikos padėtis smarkiai pablogėjo. [...] Juodkalnijoje egzistuoja didelė turtinė nelygybė“, – teigia S. Rašovič.

– Jau kurį laiką Juodkalnija susiduria su neramumais ir piliečių nepasitenkinimu valdžia. Tūkstančiai žmonių kiek anksčiau rinkosi prie parlamento ir reikalavo laisvų rinkimų, tačiau taiki demonstracija peraugo į smurtą, o policija išvaikė protestuotojus ašarinėmis dujomis. Pranešama, kad policija šalies sostinėje nutraukė ir keletą kitų taikių protestų, kurie vyksta nuo rugsėjo pabaigos. Juodkalniečiai reikalauja pakeisti ministrą pirmininką M. Djukanovičių, kuris valdžioje dar nuo 1990 m., ir surengti naujus rinkimus. Taigi kokia padėtis šioje Balkanų valstybėje?

– Konfliktas ir smurtas Juodkalnijos sostinėje kilo staiga priešpaskutinį spalio savaitgalį. Tūkstančiai žmonių susirinko prieš parlamento pastatą ir protestavo prieš esamą situaciją. Vėliau taiki demonstracija peraugo į smurtą. Dalis protestuotojų bandė įsiveržti į parlamento pastatą. Juodkalnijoje žmonės nepatenkinti gyvenimu. Didžiulė dalis žmonių gyvena skurde, didelis ir bedarbių skaičius. Tai yra tiesioginis šalies bandymo persitvarkyti rezultatas. Nuo tada, kai 2006 m. Juodkalnija atsiskyrė nuo Serbijos.

– Juodkalnijos premjeras M. Djukanovičius sakė,  kad už šių protestų slepiasi Rusija ir netgi protestuose galime matyti žmonių, laikančių plakatus „Niekada NATO“. Tad kokių politinių pažiūrų buvo protestuotojai?

– Vyriausybė plėtojo ir palaikė savo santykius su Rusija ir drauge stengėsi pradėti derybas dėl narystės NATO. Tačiau iš tikrųjų žmonės nepatenkinti tokia neapibrėžta padėtimi ir Juodkalnijos balansavimu tarp dviejų pusių. Bet reikia pastebėti, kad protestai, kurie kilo Juodkalnijoje, neturėtų būti sietini nei su Rusija, nei su NATO – jie tik atskleidžia sunkią žmonių padėtį.

– Gal galite plačiau papasakoti apie M. Djukanovičiaus vadovavimą šaliai?

Tačiau iš tikrųjų žmonės nepatenkinti tokia neapibrėžta padėtimi ir Juodkalnijos balansavimu tarp dviejų pusių.

– Valdžia Juodkalnijoje nesikeitė jau 25 metus, tiek šalį valdo M. Djukanovičius. Demokratinė socialistų partija valdžioje nuo 1990 m. ir turi daug galių, nes visa ši koalicija – ministras pirmininkas M. Djukanovičius, daugumą parlamente turinti Demokratinė socialistų partija ir parlamento pirmininkas Ranko Krivokapičius – išsilaikė jau daugiau nei 15 metų.

Žmonės pavargo nuo šios valdžios, todėl protestuodami reikalavo atsistatydinti M. Djukanovičių bei surengti pirmus laisvus rinkimus. Per tuos metus Juodkalnijos ekonomikos padėtis smarkiai pablogėjo. Valstybės remiamas verslas plėtojasi neaiškiomis, išskirtinėmis sąlygomis, šalyje didelė korupcija. Juodkalnijoje egzistuoja didelė turtinė nelygybė.

– Kokia žmogaus teisių, žiniasklaidos padėtis Juodkalnijoje?

– Žiniasklaida ir tai, kaip ji funkcionuoja, galima sakyti, yra stipriai orientuota į vieną pusę. Vyriausybę palaikanti žiniasklaida būna vienoje, o opozicijos žiniasklaida kitoje barikadų pusėje. Nė viena pusė, deja, nesilaiko objektyvumo principų. Labiausiai nerimą kelia žurnalistų padėtis. Būna, kad jie sulaukia grasinimų ir spaudimo. Taigi žiniasklaida labai susiskaldžiusi ir priklauso vienai ar kitai pusei.

Dažniausiai tokius įvykius, kaip protestai, objektyviai nušviečia tik užsienio žiniasklaida arba vietos nevyriausybinės organizacijos. Kalbant apie žmogaus teisių padėtį, užtenka pasižiūrėti į savaitgalio protestus Juodkalnijoje ir tampa aišku, kokia padėtis šalyje. Nors visi įstatymai ir laiduoja žmogaus teises, jos nėra visiškai užtikrinamos praktikoje.

– Ar Juodkalnijoje šiandien jaučiama etninė įtampa?

– Ne, šiuo metu ne. Šiuo metu Juodkalnija nesusiduria su etninėmis įtampomis ar konfliktais. Taip, seniau esame turėję etninių problemų, bet pastaroji padėtis šalyje su tuo nesusijusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius