Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksprezidentas Walesa pradeda teismo procesą prieš dabartinį Lenkijos vadovą

Lenkija nekantriai laukia kitą mėnesį Varšuvoje prasidėsiančio teismo proceso, kuriame bus svarstomas eksprezidento Lecho Walesos ieškinys dabartiniam šalies vadovui Lechui Kaczynskiui dėl asmens orumo įžeidimo.
Lechas Walesa
Lechas Walesa / „Scanpix“/Knut Falch nuotr.
Temos: 1 Lechas Walęsa

Kaip praneša naujienų agentūra PAP, šiame civilinio teismo procese, kuris prasidės lapkričio 24 dieną, „Solidarumo“ legenda taip pat reikalaus viešo atsiprašymo už šmeižtą ir 100 tūkst. zlotų (82 tūkst.) kompensacijos.

Praėjusių metų birželį komercinės POLSAT televizija rodė laidą, kurioje dalyvaujant L.Kaczynskiui buvo aptariama Slawomiro Cenckiewicziaus ir Piotro Gontarczyko knyga „Komunistinis saugumas ir Lechas Walesa. Priedas prie biografijos“. Šioje knygoje tvirtinama, kad aštuntojo dešimtmečio pradžioje L.Walesa buvo komunistinio saugumo Gdansko skyriaus slaptas agentas, turėjęs slapyvardį Bolekas.

Į žurnalistės žodžius, jog L.Walesa esantis didžiausias šalies autoritetas ir taip jį užsipulti nėra derama, L.Kaczynskis laidoje atšovė, kad „demokratinė visuomenė turi žinoti tiesą, kad ir kokia skaudi ji būtų“, ir pridūrė ne tik iš minėtos knygos žinąs, kad L.Walesa neva yra buvęs „Bolekas“.

Nobelio premija apdovanotas buvęs prezidentas ne kartą neigė tokius įtarimus. Jo teigimu, Tautos atminties institute esantys dokumentai leidžia manyti, kad iš pradžių minėtas slapyvardis buvo duotas bylai, kurioje saugumo darbuotojai kaupė jo slapta klausytų telefoninių pokalbių Gdansko laivų statykloje nuorašus, o vėliau į „Boleko“ bylą buvo segami visi su jo veikla susiję dokumentai.

L.Walesos advokatė Ewelina Wolanska sakė, kad praėjus kelioms dienoms po minėtos televizijos laidos L.Walesa nusiuntė prezidentui laišką, kuriame buvo prašoma atsisakyti „gėdingų“ ir „faktus iškraipančių“ žodžių, tačiau jokio atsakymo iš šalies vadovo taip ir nebuvo sulaukta.

Pasak advokatės, 2000 metais liustracinis teismas pripažino, kad L.Walesa niekada nebendradarbiavo su komunistinės Lenkijos saugumu, todėl L.Kaczynskio teiginiai pažeidžia šio teismo nuosprendį.

Teismo procese abiem pusėms atstovaus jų advokatai, nes teismas neturi įgaliojimų į bylos svarstymo posėdį iškviesti pirmojo valstybės asmens. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius