Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigrantai klausia: iš JK išvykstu prieš „Brexit“ – ar galėsiu grįžti po išstojimo iš ES?

Artėjantis Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos kelia galvos skausmą ne tik britų politikams, bet ir šioje šalyje gyvenantiems Bendrijos piliečiams. 15min atsako į emigrantų klausimus.
Lutono oro uostas
Lutono oro uostas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15min gavo skaitytojo laišką:

„Turiu laikinąjį nuolatinio gyventojo statusą iki 2024 m. Žadu prieš „Brexit“ išvykti į Lietuvą, o grįžti vasario 15 d. Ar nebus taip, kad neleis grįžti į Angliją?“.

Problemų nekils

Kadangi turite laikinąjį nuolatinio gyventojo statusą, po „Brexit išsaugosite visas šiuo metu turimas teises, įskaitant teisę keliauti į/iš Jungtinės Karalystės (JK). Vadinasi, problemų nekils.

Jei JK pasitrauks iš Europos Sąjungos (ES) su sutartimi, patekimo į šalį tvarka visiems ES piliečiams, net ir negyvenantiems JK, nesikeis mažiausiai iki 2021-ųjų.

„Brexit su sutartimi atveju, turintieji laikinąjį nuolatinio gyventojo statusą arba nuolatinio gyventojo statusą, su savo lietuvišku asmens tapatybę įrodančiu dokumentu į JK galės keliauti mažiausiai iki 2025-ųjų gruodžio 31 dienos.

Atkreipiame dėmesį, kad turintieji laikinąjį nuolatinio gyventojo statusą jo neprarasdami už Jungtinės Karalystės ribų gali praleisti iki dvejų metų iš eilės. Vadinasi, problemų dėl statuso taip pat nekils.

JK gyvenantys lietuviai, dar neturintys laikinojo nuolatinio gyventojo statuso, dėl jo gali kreiptis internetu čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Emigrantai klausia: kuo pasirūpinti prieš „Brexit“?

Šiuo metu „Brexit“ numatomas 2020-ųjų sausio 31-ąją.

Turite klausimų dėl „Brexit“ poveikio Jūsų gyvenimui Jungtinėje Karalystėje? Kreipkitės el. paštu e.kristopaityte@15min.lt 15min padės rasti atsakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius