-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emmanuelis Macronas: Donaldo Trumpo „vertėjas“ Europoje?

Pirmasis jų susitikimas pasižymėjo ilgu, keliančiu įtampą, rankų paspaudimu. Vis dėlto panašu, kad Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono ir JAV prezidento Donaldo Trumpo santykiai nesušvelnėjo.
Theresa May, Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas
Theresa May, Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas su BBC korespondentu Emmanuelis Macronas prisipažino, kad abiejų šalių lyderiai „reguliariai bendrauja“.

Pokalbių laidoje „The Andrew Marr Show“ Prancūzijos prezidentas kalbėjo: „Aš visuomet esu itin atviras ir betarpiškas. Jis taip pat. Kartais aš bandau jį įtikinti, tačiau ne visuomet pavyksta“, skelbia CNN.

Jis pridūrė, kad D.Trumas nėra „klasikinis politikas“ ir „buvo išrinktas žmonių, turinčių humoro jausmą“.

Paryžiaus susitarimas: „pakartotinių derybų nebus“

E.Macronas, kuris buvo išrinktas praėjusių metų gegužę, teigė, kad abu lyderiai „sukūrė itin stiprius santykius“. Vis dėlto kai kuriais klausimais jie nesutaria, tarp jų – Paryžiaus susitarimas dėl klimato kaitos, iš kurio D.Trumpas atšaukė JAV dalyvavimą. Tiesa, JAV lyderis pabrėžė, kad JAV laikytųsi susitarimo, jei jis būtų pakoreguotas. Tačiau E.Macrono teigimu, D.Trumpas teturi du pasirinkimus: įsitraukti arba nedalyvauti išvis. Jis taip pat pridūrė, kad „pakartotinai dėl vieno žmogaus nesiderėsime“.

„Esu įsitikinęs, kad JAV pasitraukimas yra didelė klaida ir tai atvirai pasakiau D.Trumpui, tačiau šiuo klausimu daugiau nesiderėsime. Prisidedate arba ne. Kinija priėmė sprendimą, ji lieka su visais.“

Paryžiaus susitarimas įpareigoja jį pasirašiusias šalis sumažinti anglies dioksido išmetimus. Numatytas ilgalaikis tikslas, kad planetos temperatūra nepadidėtų daugiau kaip dviem laipsniais nei priešindustriniais laikais, ir šį padidėjimą sumažinti iki 1,5 laipsnio Celsijaus.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama šią sutartį apibūdino „geriausia galimybe išsaugoti planetą, kokią turime“, bet D.Trumpas yra visiškai kitos nuomonės. Kai JAV pasitrauks iš susitarimo, ji bus vienintelė tokia pasaulio šalis. Pasitraukimo procesas truks iki 2020-ųjų.

„Tai nėra tie žodžiai, kuriuos galima vartoti“

E.Macronas taip pat kritikavo D.Trumpo pasirinktus žodžius, kai anksčiau šį mėnesį jis kalbėjo imigracijos klausimais. Priminsime, kad tąkart D.Trumpas keiksmažodžiais išplūdo imigrantus iš „šūdinų“ šalių.

„Tokių žodžių negalima vartoti. Privalome gerbti absoliučiai visas šalis“, – apie D.Trumpo pasisakymus kalbėjo E.Macronas, pridurdamas, kad „reikia gerbti visas šalis“. Kalbėdamas apie D.Trumpo pasisakymus tviteryje, jis teigė, kad turėtų būti išlaikyta riba tarp asmeninės nuomonės ir politinės reakcijos.

E.Macronas: D.Trumpo „vertėjas“ Europoje?

E.Macronas yra vienas iš nedidelio šalių vadovų, kurie turi mažiau patirties nei D.Trumpas. Vis dėlto 40-metis Prancūzijos prezidentas, atrodo, pavertė tai savo privalumu, užmegzdamas tvirtus ryšius su Baltaisiais rūmais, paremtus abipusiu noru pakeisti status quo.

Nuo pirmojo jų susitikimo ir įsimintino rankų paspaudimo Briuselyje buvo pakilimų ir nuosmukių, tačiau E.Macronas, kaip sako jo padėjėjai, laiko save D.Trumpo „vertėju“ Europoje, padedančiu užglaistyti drąsius jo pareiškimus ir ieškančiu, kaip suderinti bendrus valstybių interesus.

Ir kol Londono bei Berlyno lyderiai derasi dėl „Brexit“, Paryžiaus ir Vašingtono santykiai, atrodo, atsidūrė naujame etape.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius