Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15 /17:47

ES agentūra: sustabdyti omikron atmainos plitimą vien skiepais – per mažai laiko

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) trečiadienį įspėjo, kad vien skiepai nesustabdys naujosios pandeminio koronaviruso omikron atmainos plitimo, ragindamas skubiai imtis „ryžtingų veiksmų“.
Vaikų skiepijimas nuo COVID-19
Vaikų skiepijimas nuo COVID-19 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Esant dabartinei situacijai, vien skiepai neleis mums užkirsti kelio omikron varianto poveikiui, nes nebus laiko pašalinti tebeegzistuojantį vakcinacijos atotrūkį“, – pareiškė ECDC direktorė Andrea Ammon, agentūrai padidinus omikron rizikos visuomenės sveikatai lygį iki „labai aukšto“.

Institucija paragino grąžinti ir griežtinti „nefarmacines intervencines priemones“, tokias kaip kaukių dėvėjimas, rankų plovimas nuotolinis darbas ir susibūrimų ribojimas viešose erdvėse.

„Būtina skubiai imtis ryžtingų veiksmų, siekiant artimiausiais mėnesiais sumažinti plitimą bei palengvinti didelę naštą sveikatos priežiūros sistemoms ir apsaugoti pažeidžiamiausius asmenis“, – pabrėžė A.Ammon.

Pasak ECDC vadovės, „esama požymių, kad ES ir EEE šalyse jau vyksta užsikrėtimas bendruomenėje“, o modeliai rodo, kad tolesnis spartus omikron atvejų prieaugis – „neišvengiamas“.

Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas antradienį nurodė, kad omikron variantas nustatytas jau 77 šalyse ir „tikriausiai“ nepastebėtas išplito į daugumą valstybių „tokiu greičiu, kokio dar nesame matę nė vienos ankstesnės atmainos atveju“.

PSO vadovas taip pat įspėjo, jog „omikron atmaina nėra lengva“, ir pabrėžė, kad net jei šis variantas sukelia ne tokius sunkius simptomus, „didelis atvejų skaičius gali ir vėl perkrauti nepasirengusias sveikatos apsaugos sistemas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius