-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES aukščiausios instancijos teismas Lenkijos byloje stojo LGBTQ darbuotojo pusėn

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas, nagrinėdamas ieškinį dėl diskriminacijos Lenkijoje, ketvirtadienį nusprendė, kad savarankiškai dirbantiems asmenims turi būti taikoma tokia pati apsauga dėl seksualinės orientacijos kaip ir kitiems darbuotojams.
Kasmetinės „WarsawPride“ eitynės Lenkijoje
Kasmetinės „WarsawPride“ eitynės Lenkijoje / „AFP“/„Scanpix“

ES Teisingumo Teismas tokį sprendimą priėmė po to, kai 2017 metais Lenkijos visuomeninis transliuotojas nesudarė naujos laisvai samdomo darbuotojo sutarties su vyru, kurio tapatybė neatskleidžiama.

Jis teigė, kad atsisakymas sutapo su kalėdinio vaizdo įrašo, kurį jis įrašė kartu su savo partneriu ir kuriuo skatino toleranciją tos pačios lyties asmenų poroms, išleidimu, ir atkreipė dėmesį, kad anksčiau bendradarbiavo su transliuotoju.

Anot teisėjų, atsisakymas sudaryti darbo sutartį dėl lytinės orientacijos yra ES teisės pažeidimas, net ir kalbant apie laisvai samdomų darbuotojų sutartis, kurios dažnai suteikia daugiau lankstumo tiek darbdaviams, tiek savarankiškai dirbantiems asmenims.

„Galimybių įsidarbinti, dirbti savarankiškai ar užsiimti profesine veikla sąlygos... turi būti aiškinamos plačiai ir apimti galimybę užsiimti bet kokia profesine veikla neatsižvelgiant į tokios veiklos pobūdį ir ypatybes“, taip pat „teisinę formą, kuria ji vykdoma“, nurodė teisėjai.

Tačiau ES teismas paliko Lenkijos teisėjams nuspręsti, ar byloje prieš transliuotoją buvo pažeisti ES teisės aktai, draudžiantys LGBTQ žmonių diskriminaciją.

Lenkija, ES narė, kuriai šiuo metu vadovauja dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), jau daug metų nesutaria su Briuseliu dėl teiginių, kad Varšuvai nevisiškai pavyksta laikytis ES teisės aktų, ypač susijusių su teismų sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius