Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES dar kartą paragino Minską įvesti mirties bausmių vykdymo moratoriumą

Europos Sąjunga dar kartą paragino Baltarusiją paskelbti mirties bausmių vykdymo moratoriumą. Penktadienį Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad buvo įvykdytas pirmas 2017 metais mirties nuosprendis Gomelio gyventojui Sergejui Vostrikovui, nuteistam už kelis išžaginimus ir nužudymus.
Aliaksadras Lukašenka
Aliaksadras Lukašenka / „Scanpix“ nuotr.

„Baltarusijoje įvykdyta dar viena egzekucija – Sergejui Vostrikovui. Europos Sąjunga vėl patvirtina savo ryžtingą poziciją dėl mirties bausmės“, – sakoma ES spaudos tarnybos pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad tolesnis mirties bausmės taikymas prieštarauja Baltarusijos deklaruotam pasirengimui bendradarbiauti su tarptautine bendrija, įskaitant ES, šiuo klausimu ir svarstyti mirties bausmių vykdymo moratoriumo paskelbimą.

„Europos Sąjunga ragina Baltarusiją, vienintelę (šalį) Europoje, tebetaikančią mirties bausmę, likusius mirties nuosprendžius pakeisti ir nedelsiant paskelbti mirties bausmių moratoriumą, kaip pirmą žingsnį jos panaikinimo link“, – sakoma pranešime.

Tuo tarpu Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas išreiškė didelį nusivylimą pranešimais apie tolesnį mirties bausmių taikymą Baltarusijoje: „Mirties bausmė – tai neteisingumas. Jos taikymas ypač apgailėtinas, Baltarusijoje toliau vykstant dialogui mirties bausmės panaikinimo klausimu.“

„Aš vėl patvirtinu mūsų tvirtą įsitikinimą, kad mirties bausmė prieštarauja Europos vertybėms. Raginu Baltarusijos valdžią nedelsiant paskelbti moratoriumą mirties bausmei ir sušvelninti visus likusius mirties nuosprendžius“, – pabrėžė jis.

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnų duomenimis, šiuo metu tikslinama informacija dėl dar vieno mirti nuteisto asmens – Mozyriaus gyventojo Kirilo Kazačioko, nuteisto 2016 metų pabaigoje už dviejų savo vaikų nužudymą.

Šis vyras atsisakė teikti apeliaciją Aukščiausiajam Teismui.

Baltarusija yra vienintelė valstybė Europoje ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, kurioje tebetaikoma mirties bausmė – kaip išimtinė konstitucinė priemonė už labai sunkius nusikaltimus.

Egzekucijos Baltarusijoje vykdomos sušaudant. Artimiesiems apie sušaudymą paprastai nepranešama, paskutinis pasimatymas nesuteikiamas. Pagal šalies įstatymus, asmenų, kuriems įvykdyta mirties bausmė, palaikai artimiesiems neatiduodami, jų palaidojimo vieta neskelbiama.

2016 metais Baltarusijoje buvo įvykdytos keturios mirties bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius