-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES diplomatijos vadovė ragina JAV Kongresą išgelbėti Irano branduolinę sutartį

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini perspėjo, kad tarptautinis susitarimas dėl Irano branduolinės programos niekada nebus sudarinėjamas iš naujo, ragindama JAV įstatymų leidėjus net nemėginti peržiūrėti šią sutartį.
Federica Mogherini
Federica Mogherini ragina JAV Kongresą išgelbėti Irano branduolinę sutartį / Luko Balandžio / 15min nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, šį susitarimą laikantis „vienu blogiausių per šalies istoriją“, Kongresui sakė negalintis patvirtinti, kad 2015 metų sutartis atitinka JAV nacionalinius interesus, ir paliko sprendimą dėl šios sutarties likimo priimti skeptiškiems senatoriams.

F.Mogherini atvyko į Vašingtoną susitikti su įstatymų leidėjais Kapitolijuje, kol D. Trumpas ir jos kolega valstybės sekretorius Rexas Tillersonas yra išvykę į Azijos šalis.

Nors ES užsienio politikos vadovė patikino, kad Briuselis nenori kištis į Vašingtono politiką, tačiau aiškiai leido suprasti, jog Europa pasisako prieš bet kokį naują JAV įstatymą, kuris pažeistų sutarties sąlygas.

Tokį įstatymą ruošia respublikonas senatorius Bobas Corkeris, JAV Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas, ir dar viena kylanti respublikonų žvaigždė senatorius Tomas Cottonas.

Nors darbas dar nebaigtas, įstatymo projekto šalininkai tvirtina, kad juo siekiama geriau užtikrinti su Iranu sudarytos sutarties sąlygų įgyvendinimą, o ne ją žlugdyti, kaip baiminasi jų oponentai.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris

Po susitikimo su įstatymų leidėjais F.Mogherini žurnalistams sakė siekusi ir gavusi garantijų, kad naujasis įstatymas toliau įpareigos Jungtines Valstijas „laikytis sutarties“.

F.Mogherini: „Kol įstatymas dar nepateiktas, mes su įstatymų leidėjais keičiamės nuomonėmis dėl poreikio užtikrinti, kad jo turinys nebūtų laikomas pažeidimu.“

„Kol įstatymas dar nepateiktas, mes su įstatymų leidėjais keičiamės nuomonėmis dėl poreikio užtikrinti, kad jo turinys nebūtų laikomas pažeidimu“, – sakė ji.

Įstatymo projektą lydinčiame informaciniame biuletenyje minėti senatoriai siūlo sugrąžinti JAV sankcijas Iranui, jeigu Teheranas pažeis „sugriežtintus ir esamus apribojimus“.

Šie apribojimų „sugriežtinimai“ panaikins vadinamąsias sutarties laikino galiojimo išlygas ir numatys tam tikrų apribojimų Teherano branduolinei programai laikotarpiui nuo aštuonerių iki 15 metų.

Tačiau sutarties šalininkai tvirtina, kad Irano ir šešių pasaulio galingųjų valstybių pasirašyto Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) pakeitimai sužlugdys pačią sutartį.

Peržiūrėjimo galimybės nėra

F.Mogherini griežtai atmetė teiginį, kad 2015 metų susitarimas, pagal kurį Iranas įsipareigojo atsisakyti savo branduolinių ambicijų mainais į atšauktas sankcijas, yra laikino galiojimo.

F.Mogherini: „Pavyzdžiui, sutarties Trečiajame straipsnyje sakoma, kad Iranas niekada nekurs branduolinio ginklo.“

„JCPOA neturi laikino galiojimo išlygos, – sakė ji. – JCPOA sutartyje yra įvairių susitarimų, kurių galiojimas yra įvairus..., kai kurie (jų) galios amžinai“.

„Pavyzdžiui, sutarties Trečiajame straipsnyje sakoma, kad Iranas niekada nekurs branduolinio ginklo“, – pridūrė F.Mogherini.

Pagal Irano „numatytą ratifikuoti“ Tarptautinės atominės energetikos agentūros „papildomą protokolą... tam tikri įsipareigojimai taps nuolatiniais“, nurodė ji.

Tarptautinis susitarimas dėl Irano branduolinės programos niekada nebus peržiūrimas iš naujo, pareiškė F.Mogherini, nes Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija neperžiūrės sudėtingo 12 metų trukusio savo diplomatinio darbo tik dėl JAV susirūpinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius