Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir britų derybininkų pusryčiai gali nulemti perspektyvas susitarti

Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos „Brexit“ derybininkai penktadienį drauge susės išbandyti to, ką Britanijos ir Airijos lyderiai pavadino galimu keliu susitarimo link.
Stephenas Barclay ir Michelis Barnier
Stephenas Barclay ir Michelis Barnier / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Techninės derybos dėl Jungtinės Karalystės „skyrybų“ su bloku susitarimo yra įstrigusios, nors liko vos kelios dienos iki paskutiniu šansu vadinamo ES viršūnių susitikimo.

Dabar britų „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay ir ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier turi surengti darbo pusryčius.

Derybose jau būta daug apgaulingai nušvitusių vilčių, bet britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Airijos premjeras Leo Varadkaras nevilčiai nepasiduoda.

Po ketvirtadienį įvykusio susitikimo Anglijos šiaurės vakaruose B.Johnsonas ir L.Varadkaras sakė „sutarę, kad kad mato kelią galimos sutarties link“.

Vėliau kalbėdamasis su reporteriais L. Varadkaras sakė, kad susitikimas buvo „labai pozityvus“, ir užsiminė, kad kelias būtų „veikiau trumpas, o ne ilgas“.

Jeigu šis kelias veda prie susitarimo iki spalio 31-osios, kai Britanija turi išstoti iš ES, jis tikrai turėtų būti trumpas.

Kitas ES viršūnių susitikimas prasideda spalio 17 dieną – jau kitą savaitę, o normaliomis aplinkybėmis Europos diplomatai norėtų, kad bet kokių susitarimų projektų tekstai būtų parengti iki darbo pabaigos penktadienį.

Net jeigu Briuselis pademonstruos lankstumą dėl laiko, kaip viliasi JK pareigūnai, dar reikės pereiti „diplomatinį tunelį“ – galutines derybas dėl tekstų.

Po penktadienio „inventorizacijos“ pusryčių su S. Barclay M. Barnier informuos kitų ES šalių ambasadorius apie esamą padėtį.

„M. Barnier turės pasakyti, ar galime pradėti derėtis dėl teksto, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis Europoje. – Po to laukia ilgas kelias. Paika manyti, kad galėtume turėti sutarties tekstą iki viršūnių susitikimo spalio 17 ir 18 dienomis.“

Bet L. Varadkaras, regis, žvelgia šiek tiek toliau. Premjeras užsiminė, kad jis su B. Johnsonu dabar siekia susitarimo per ateinančias tris savaites.

„Manau, kad mums įmanoma pasiekti susitarimą, turėti sutartį... iki spalio pabaigos“, – sakė jis.

Tačiau L. Varadkaras perspėjo, kad pakeliui dar gali būti kliūčių: „Neperšokęs griovio, nesakyk „op“.“

B.Johnsonas pažadėjo, kad Britanija penkis dešimtmečius trukusią narystę ES nutrauks spalio 31 dieną – su sutartimi dėl išėjimo sąlygų ar be jos.

Tačiau maištaujančių britų parlamentarų priimtu įstatymu jis gali būti priverstas siekti jau trečio „Brexit“ atidėjimo, jei iki spalio 19-osios nepasieks sutarties.

Kai kurie šaltiniai Briuselyje užsiminė, kad ES lyderiai gali pasiūlyti Britanijai pratęsimą, net jei B. Johnsonas jo neprašytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius