Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir Jungtinės Karalystės derybos dėl santykių po „Brexit“ pereina į lemiamą etapą

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga (ES) antradienį bandys atnaujinti prekybos derybas – prasidės lemiama derybų savaitė, kuri galbūt parodys, ar dar yra vilčių pasiekti susitarimą.
Michelis Barnier
Michelis Barnier / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Šimtai pareigūnų visą savaitę derėsis vaizdo ryšiu iš Londono ir Briuselio. Tai ketvirtasis ir paskutinis suplanuotas derybų ratas nuo sausio 31 dienos, kai Jungtinė Karalystė oficialiai pasitraukė iš ES.

Trečiasis ratas baigėsi apsikeitimu piktais laiškais. ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier tuomet sukritikavo kolegos brito Davido Frosto „toną“.

Jungtinės Karalystės išstojimo sąlygose numatyta, kad šalys iki mėnesio pabaigos nuspręs, ar pratęs derybas dar vienerius ar dvejus metais, tačiau britai tokią idėją atmetė.

Birželį taip pat įvyks specialus aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame bus įvertintos derybos. Jo metu britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas su ES vadovais Ursula von der Leyen ir Charles'u Michel'iu ieškos geriausio būdo, kaip judėti pirmyn.

Šis aukšto lygio susitikimas numatytas politinėje deklaracijoje, kuri buvo pasirašyta kartu su „Brexit“ susitarimu pernai spalį, tačiau konkreti jo data dar nepaskelbta.

M.Barnier, paklaustas apie kitos savaitės derybas, sakė, kad Jungtinė Karalystė turės atskleisti savo tikruosius ketinimus.

„Tikiuosi sužinoti, ar Jungtinė Karalystė šių metų pabaigoje nori palikti bendrąją rinką su susitarimu ar be jo“, – sakė jis Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius