-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir NATO ragina Rusiją prisiimti atsakomybę dėl MH17 reiso lėktuvo numušimo, Maskva vos spėja viską neigti

Europos Sąjunga ir NATO penktadienį paragino Rusiją prisiimti atsakomybę dėl Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais. 
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis raginimas paskelbtas tarptautiniams tyrėjams priėjus prie išvados, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas šis lėktuvas, buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados.

„Europos Sąjunga ragina Rusijos Federaciją prisiimti atsakomybę ir visapusiškai bendradarbiauti siekiant užtikrinti atskaitomybę“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini paskelbtame pareiškime.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atskirame pareiškime pažymėjo, kad Nyderlandams ir Australijai penktadienį paskelbus, jog laiko Rusiją atsakinga už orlaivio numušimą virš Rytų Ukrainos, jis taip pat ragina Maskvą prisiimti atsakomybę.

Pasak buvusio Norvegijos ministro pirmininko, reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimas yra „pasaulinė tragedija, todėl už ją atsakingieji privalo atsakyti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

Tyrimo išvadose sakoma, kad 2014 metų liepos 17 dieną į lėktuvą pataikiusi Rusijoje pagaminta raketa BUK buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados Kurske.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Iš viso lėktuvu skrido 17 valstybių, taip pat ir Australijos, piliečiai.

Tuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, penktadienį komentuodamas tarptautinių tyrėjų ataskaitą dėl Malaizijos lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais, susidariusią situaciją pavadino absoliučiu abipusiu nepasitikėjimu.

D.Peskovui buvo užduotas klausimas, kodėl, kaip teigiama olandų vadovaujamos Jungtinės tyrėjų komandos (JIT) ataskaitoje, Rusija nuslėpė informaciją, kad rusų kariuomenės 53-ioji brigada iš Kursko veikė Rytų Ukrainoje, ir ar tai gali būti tolesnio nepasitikėjimo Maskva priežastis, dėl kurios rusams taip pat neleidžiama dalyvauti tyrime.

„Galiu tik pasakyti, kad čia absoliučiai abipusis nepasitikėjimas. Ir daugiau pasakyti negaliu, nes neturiu visos šios techninės informacijos“, – atsakė Rusijos prezidento atstovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį nepagrįsta pavadino versiją, kad lėktuvas buvo numuštas raketa BUK, atgabenta iš Rusijos teritorijos.

Ministerija pasmerkė bandymą „diskredituoti Rusiją tarptautinės bendrijos akyse“.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija pabrėžė, kad rusų kariškiai nėra susiję su minimo lėktuvo katastrofa.

„Nė viena priešlėktuvinių raketų sistema iš Rusijos Federacijos niekada nekirto Rusijos ir Ukrainos sienos“, – Gynybos ministerijos pranešimą citavo šalies naujienų agentūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius