Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES įves naujas sankcijas Venesuelai dėl rinkimų

Europos Sąjungos šalių užsienio ministrai pirmadienį sutiko „netrukus“ įvesti naujas sankcijas Venesuelos pareigūnams, prisidėjusiems prie „jokio pasitikėjimo nekeliančio“ Nicolas Maduro perrinkimo.
Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro
Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro / „Scanpix“/AP nuotr.

Per eilinį posėdį Briuselyje 28-ių valstybių ministrai sutiko pradėti procedūrą, leidžiančią liepą formaliai paskelbti sankcijas Karakasui.

Toks sprendimas buvo priimtas ES praėjusią savaitę pareiškus, kad svarstys naujų sankcijų galimybę, nes rinkimai neatitiko „minimalių tarptautinių standartų“, o jų metu pranešta apie „gausius pažeidimus“.

„ES veiks greitai ir laikydamasi nustatytos tvarkos, siekdama įvesti papildomų tikslinių ir atšaukiamų priemonių, nepadarysiančių žalos Venesuelos žmonėms, kurių sunkią padėtį ES nori palengvinti“, – savo sprendimą argumentavo ministrai.

„Rinkimai ir jų rezultatas nekelia jokio pasitikėjimo, nes per rinkimų procesą nebuvo užtikrinta reikiamų garantijų, užtikrinančių visuotinius ir demokratinius rinkimus“, – teigė jie.

Sankcijos turi būti oficialiai paskelbtos birželio 25-ąją Liuksemburge vyksiančiame posėdyje, sakė ES šaltiniai.

N.Maduro per anksčiau gegužę vykusius rinkimus surinko 68 proc. balsų. Opozicija šį balsavimą boikotavo, o didžioji dalis tarptautinės bendruomenės pasmerkė jį kaip neteisėtą.

Venesuela praėjusią savaitę pavadino ES reakciją „šališka“ ir pareiškė, kad blokas atsisakė nusiųsti į šalį rinkimų stebėtojų.

ES balandį perspėjo, kad svarstys papildomų sankcijų Venesuelai galimybę, jei balsavimas vyks nesąžiningai.

Sausį Bendrija įtraukė į savo juodąjį sąrašą septynis aukšto rango venesueliečių pareigūnus, įskaitant vidaus reikalų ministrą, o lapkritį įvedė Karakasui ginklų ir įrangos, kurią galima panaudoti politinėms represijoms, embargą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius