Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES: JAV ir Talibano susitarimas yra pirmas žingsnis į Afganistano taikos procesą

Europos Sąjunga šeštadienį paskelbė, kad istorinis JAV ir Talibano susitarimas bei atskira JAV ir Afganistano deklaracija yra „svarbūs pirmieji žingsniai visapusiško taikos proceso Afganistane link“.
Talibai
Talibai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškime nurodė, kad „dabartinės galimybės judėti taikos link nederėtų praleisti“ ir kad blokas tikisi „nedelsiant prasidėsiant pačių afganistaniečių, jų vadovaujamas derybas įtraukiant visus ir siekiant ilgalaikės taikos“.

JAV ir Talibano susitarimo pasirašymas Kataro sostinėje Dohoje yra istorinis įvykis, atveriantis galimybes išvesti JAV pajėgas iš Afganistano mainais į Talibano saugumo garantijas.

Tikimasi, kad šiuo susitarimu bus užbaigtas beveik du dešimtmečius trunkantis konfliktas Afganistane, kur JAV vadovaujamos pajėgos rėmė vyriausybę Kabule, šalyje nesibaigiant Talibano suskilimui.

Tačiau kad būtų pasiekta taika, susitarimas turės nuvesti prie afganistaniečių tarpusavio derybų: tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano.

Afganistano vyriausybė tiesiogiai nedalyvavo derybose, kurios pasibaigė šeštadienį Dohoje pasirašytu susitarimu. Tačiau JAV gynybos sekretorius Markas Esperis nuvyko į Kabulą paskelbti bendros su vyriausybe deklaracijos.

J.Borrellis sakė, kad ES yra pasirengusi padėti Afganistano taikos procesui, kuriame būtų „prasmingai atstovaujama visoms politinėms frakcijoms, ypač Afganistano moterims ir mažumoms, taip pat pilietinei visuomenei“.

„Gyvybiškai svarbu, kad visi Afganistano žmonės jaustųsi atstovaujami kitoje vyriausybėje ir taikos derybose. Tai padėtų spręsti nusiskundimus, taip pat ir atsižvelgiant į neseniai vykusio rinkimų proceso kontekstą, ir skatinti susitaikymą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius