-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES kvietimo negavusios Šiaurės Makedonijos premjeras šaukia pirmalaikius rinkimus

Šiaurės Makedonijos premjeras Zoranas Zajevas šeštadienį sušaukė pirmalaikius rinkimus, Europos Sąjungai nepakvietus šios Balkanų valstybės pradėti derybas dėl įstojimo į bloką.
Zoranas Zajevas
Zoranas Zajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derybos dėl narystės ES buvo svarbus Z.Zajevo administracijos tikslas.

„Štai ką siūlau: greitai organizuoti pirmalaikius rinkimus, per kuriuos jūs, piliečiai, nuspręsite, kokiu keliu eisime“, – per televiziją sakė Z.Zajevas, kuris kalbėjo kitą dieną po šalį itin nuvylusio Briuselio sprendimo.

Po ilgų ir sunkių diskusijų ES lyderiai penktadienį nusprendė neuždegti žalios šviesos deryboms dėl Šiaurės Makedonijos įstojimo į Bendriją – daugiausia dėl Prancūzijos nepritarimo.

„Esame ES istorinės klaidos aukos“, – pareiškė Z.Zajevas, atkartodamas Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio ir kitų Briuselio aukšto rango pareigūnų apgailestavimą, kad nepavyko pradėti ilgai planuotų derybų.

„Esu nusivylęs ir piktas. Žinau, kad taip jaučiasi ir visi [Šiaurės Makedonijos] gyventojai“, – sakė ministras pirmininkas.

Jis pranešė besiruošiantis sekmadienį aptarti su šalies prezidentu bei kitais politiniais lyderiais tolesnius žinginius.

Z.Zajevas – į valdžią 2017 metais atėjęs socialdemokratas – visą savo politinį kapitalą sukaupė žadėdamas sudaryti Šiaurės Makedonijai sąlygas įstoti į ES.

Šiemet jam teko įveikti didžiulį nacionalistinių jėgų pasipriešinimą, kad pakeistų savo šalies, anksčiau vadintos tiesiog Makedonija, pavadinimą. Tokio žingsnio vyriausybė ėmėsi norėdama išspręsti užsitęsusį ginčą su Graikija, trukdžiusį Skopjės siekiui pradėti integraciją į Europos Sąjungą.

Du ES aukščiausio rango pareigūnai penktadienį taip pat pareiškė, kad Bendrijos lyderiai padarė klaidą nesutikę pakviesti Šiaurės Makedonijos ir Albanijos pradėti derybas dėl narystės bloke.

Derybos 28 Bendrijos lyderių susitikime Briuselyje baigėsi nepriėmus sprendimo dėl galimos plėtros į Vakarų Balkanus, nors ginčai truko septynias valandas.

„Tai nėra nesėkmė, tai – klaida. Man labai gėda“, – žurnalistams sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Tai yra rimta istorinė klaida. Tikiuosi, kad ji bus tik laikina ir neišliks mūsų atmintyje kaip istorinė klaida“, – nurodė J.-C.Junckeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius