Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lėšų atblokavimo siekiančios Vengrijos parlamentas balsuos dėl kelių įstatymų

Vengrijos vyriausybė šeštadienį pranešė, kad parlamento nariai kitą savaitę balsuos dėl kelių įstatymų, kuriais siekiama padėti užbaigti priešpriešą su Briuseliu, kuris dėl susirūpinimo teisinės valstybės principo pažeidimais ir kyšininkavimu blokuoja lėšas iš Europos Sąjungos biudžeto.
Vengrijos vėliava
Vengrijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisija sekmadienį turi priimti svarbų sprendimą dėl Budapeštui iš 2021–2027 metų bloko biudžeto skirtų milijardų eurų įšaldytų ES lėšų.

Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano kanceliarijos vadovas Gergely Gulyasas šeštadienį žurnalistams sakė, kad parlamento nariai po kelių dienų balsuos dėl priemonių, kuriomis siekiama išsklaidyti nuogąstavimus dėl kyšininkavimo ir skaidrumo trūkumo viešųjų pirkimų srityje.

„Su tuo susiję įstatymų projektai bus pateikti parlamentui kitą savaitę, tikimasi – pirmadienį ir penktadienį, ir šie įstatymai įsigalios lapkritį“, – sakė G.Gulyasas.

Pasak jo, tai turėtų padėti užbaigti ginčą su Europos Komisija.

Šios priemonės turėtų apimti nepriklausomų kovos su korupcija institucijų, kurios stebėtų, kaip naudojamos ES lėšos, steigimą ir teisėkūros proceso skaidrumo didinimą.

EK daugiau kaip metus blokuoja lėšas Vengrijai, kaltindama šalies vyriausybę demokratijos standartų nepaisymu ir įtariama korupcija, kai ES pinigai nukreipiami atsižvelgiant į politinius ryšius.

Vengrijai taip pat numatyta 5,8 mlrd. eurų atsigavimo lėšų, skiriamų Europos ekonomikoms, nukentėjusioms per COVID-19 pandemiją, tačiau dėl panašių priežasčių Briuselis dar nepasirašė Budapešto lėšų panaudojimo plano.

Vengrija pastaruosius kelerius metus vis labiau kritikuojama dėl nukrypimo nuo demokratinių normų tokia savo politika kaip pernelyg griežtas teismų kontroliavimas, žiniasklaidos laisvės slopinimas ir LGBTQ asmenų teisių nepripažinimas.

Vengrijos ekonomika patiria vis didesnį spaudimą Vengrijos valiutai forintui itin nusmukus euro ir dolerio atžvilgiu ir sparčiai augant infliacijai. Šiais metais abu šie rodikliai pasiekė naujus rekordus.

Šeštadienį vyriausybė taip pat paskelbė, kad pavasarį nustatytų degalų ir maisto kainų viršutinių ribų galiojimas bus pratęstas iki metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius