Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai aptars ateities po „Brexit“ gaires

Europos Sąjungos lyderiai penktadienio susitikime, kuris vyks nedalyvaujant Jungtinei Karalystei, tarsis, kaip užlopyti po „Brexit“ Bendrijos biudžete atsirasiančią didžiulę skylę.
Eisena prieš „Brexit“
ES lyderiai aptars ateities po „Brexit“ gaires / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susitikime taip pat turėtų būti pritarta planui sumažinti Europos Parlamento narių skaičių.

Susitikimui pirmininkausiantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, jog informuos lyderius, kaip jis planuoja rengti gaires dėl būsimų santykių su Bendriją paliekančia Jungtine Karalyste.

2019 metų kovo pabaigoje ES ketinanti palikti Britanija taps pirmąja iš didžiausio prekybos bloko pasaulyje išstojusia valstybe. Tačiau iki ateinančio rudens dar reikia užbaigti „Brexit“ derybas, kad parlamentai suspėtų ratifikuoti susitarimą dėl išstojimo.

ES lyderiai prašė Britanijos detalizuoti savo viziją, kaip ji mato būsimus tarpusavio santykius. Tačiau kol kas paaiškėjo nedaug detalių. D.Tuskas didina spaudimą Londonui ir sako norįs, kad viskas paaiškėtų iki kito ES viršūnių susitikimo, vyksiančio kovo 22–23 dienomis.

Prieš penktadienio derybas Briuselyje, kurios turėtų trukti apie penkias valandas, europarlamentarai pareiškė norį, kad ES asamblėjos narių skaičius nuo 751 būtų sumažintas iki 705. Išsidalijus Britanijai priklausančias vietas, apie 14 valstybių turėtų gauti papildomų vietų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Tuskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Tuskas

ES aukšto rango pareigūnas ir vienas ES diplomatas, pageidavę neviešinti savo pavardžių, nes diskusijos tebevyksta, sakė, jog beveik neabejotina, kad Bendrijos lyderiai pritars šiam pasiūlymui.

Kur kas sudėtingesnės turėtų būti derybos dėl ES biudžeto. Dabartinis biudžetinis laikotarpis baigiasi 2020 metų gruodžio 31 dieną, kai Britanijos jau tikrai neturėtų būti tarp Bendrijos narių. Dėl pastarojo daugiamečio biudžeto buvo sutarta tik po ne vieną mėnesį vykusių audringų diskusijų.

„Neturėtume kartoti praeities klaidų“, – praėjusią savaitę įspėjo Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir paragino 27 Bendrijos nares nekarpyti būsimo biudžeto.

Kelios bloko valstybės iš principo pritaria raginimams didinti septynerių metų laikotarpiui tvirtinamą biudžetą, kad būtų lengviau įgyvendinti ambicingus ES planus tokiose srityse kaip migracija, saugumas ir gynyba. Vis dėlto kai kurios narės kategoriškai atsisako mokėti daugiau.

Penktadienio susitikimas laikomas savotišku lakmuso popierėliu, galinčiu parodyti, kiek ambicinga planuoja būti 27 valstybių Bendrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius