Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES lyderiai pritarė pasirengimui „Brexit“ deryboms dėl prekybos

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį pritarė idėjai pradėti vidines parengiamąsias derybas dėl Bendrijos prekybinių santykių su Jungtine Karalyste, šiai palikus ES. Šis susitarimas leis smarkų spaudimą Londone patiriančiai premjerei Theresai May parvežti į savo šalį šiek tiek gerų žinių.
Europos sąjungos vėliava
ES lyderiai pritarė pasirengimui „Brexit“ deryboms dėl prekybos / „Scanpix“ nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad 27 Bendrijos narių lyderiai pritarė pasirengimui „Brexit“ deryboms dėl prekybos, nors ir nebuvo padaryta pakankamai pažangos derantis dėl Britanijos išstojimo sąlygų.

„Brexit“ išvados priimtos. Lyderiai uždegė žalią šviesą vidiniam ES 27 pasiruošimui 2-ai (derybų) fazei“, – parašė jis po susitikimo su 27 Bendrijos narių lyderiais.

Ketvirtadienio vakarą Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad, nepaisant vėluojančių derybų, ji nematanti „jokių ženklų, kodėl turėtų nepasisekti“ galutinai susitarti.

D.Tuskas penktadienį sakė, kad pranešimai apie aklavietę „Brexit“ derybose yra „išpūsti“, turint galvoje, jog lyderiai viršūnių susitikime sutarė pradėti vidinį pasirengimą kitam derybų etapui.

„Man atrodo, kad pranešimai apie Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės aklavietę yra išpūsti. Pažanga nėra pakankama, tačiau tai nereiškia, kad jos apskritai nėra“, – pažymėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas spaudos konferencijoje.

D.Tuskas: „Man atrodo, kad pranešimai apie Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės aklavietę yra išpūsti. Pažanga nėra pakankama, tačiau tai nereiškia, kad jos apskritai nėra.“

Rašytinėse išvadose, kurias patvirtino Bendrijos lyderiai, sakoma, kad ES sprendimą dėl naujo derybų etapo pradžios priims per kitą viršūnių susitikimą gruodį, tačiau dabar sutarta „pradėti vidines paruošiamąsias diskusija“ dėl prekybos ir galimo pereinamojo laikotarpio susitarimo.

Dėl lėtos pažangos derybose, ypač dėl Britanijos finansinių įsipareigojimų, būgštaujama, kad 2019-ųjų kovą Bendriją paliekanti šalis gali likti be jokio susitarimo, o tai sukeltų ekonominį ir teisinį chaosą.

A.Merkel, įtakingiausia Bendrijos lyderė, pabrėžė, kad nenorėtų, jog taip nutiktų.

„Labai aiškiai noriu susitarimo, o ne kažkokio nenuspėjamo sprendimo; dėl to itin intensyviai dirbame“, – pareiškė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Penktadienį per darbo pusryčius visų 28 ES šalių lyderiai aptarė Bendrijos ateitį, o vėliau, jau nedalyvaujant Th.May, jie kalbėjosi apie „Brexit“ derybų būseną.

ES manymu, iš trijų svarbiausių išstojimo klausimų daugiausiai pažangos buvo padaryta derantis dėl piliečių teisių, tačiau vis dar nesutariama dėl galutinės Britanijos išstojimo sąskaitos ir Šiaurės Airijos sienų su Airija.

Vidiniai nesutarimai Britanijoje

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, anksčiau yra sakęs, jog reikia „stebuklo“, kad „Brexit“ derybose būtų padaryta pakankamai pažangos, ir per šį viršūnių susitikimą prasidėtų naujas derybų etapas dėl prekybos santykių su ES paliekančia Jungtine Karalyste. Penktadienį jis pareiškė: „Nemanau, kad stebuklas įvyks.“

Vienas ES šaltinis sakė, kad prasidedantis pasiruošimas dėl gairių prekybos deryboms sutaupys laiko, jei gruodį būtų priimtas politinis sprendimas pradėti tą derybų etapą.

Vienas ES šaltinis sakė, kad prasidedantis pasiruošimas dėl gairių prekybos deryboms sutaupys laiko, jei gruodį būtų priimtas politinis sprendimas pradėti tą derybų etapą.

Šaltinis Prancūzijos prezidentūroje savo ruožtu pridūrė, kad jau pradėtos ruošti galimos susitarimo detalės.

Th.May vėlų ketvirtadienį kolegas ragino „paskubinti“ progresą dėl susitarimo, kad ji galėtų parvežti gerų žinių į Britaniją savo rinkėjams ir konservatorių partijai, vis dar skaldomai vidinių nesutarimų dėl „Brexit“.

„Vis stipresnis jausmas, kad privalome dirbti drauge, kad pasiektume rezultatą, kuriam galėtume pritarti ir ginti prieš savo žmones“, – premjerę citavo jos biuras Dauningo gatvėje.

Vienas britų pareigūnas pažymėjo, kad Th.May, praradusi parlamentinę daugumą per birželį surengtus pirmalaikius rinkimus ir susidurianti su kai kurių konservatorių raginimais trauktis iš derybų, „dirba sudėtingoms politinėms aplinkybėms“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Konservatorių partijos suvažiavime
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Konservatorių partijos suvažiavime

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte sakė, kad Th.May „puikiai gynė savo poziciją“, tačiau esą nepasakė nieko daugiau nei rugsėjį Florencijoje.

Europos lyderiai vis garsiau reiškia nepasitenkinimą nesutarimais Th.May vyriausybėje dėl „Brexit“. Jie tvirtina vis dar nesuprantantys, ko Jungtinė Karalystė iš tiesų nori, nors jau įvyko penki derybų raundai.

Jis paragino ją užimti „konkretesnę“ poziciją iki gruodžio.

Europos lyderiai vis garsiau reiškia nepasitenkinimą nesutarimais Th.May vyriausybėje dėl „Brexit“. Jie tvirtina vis dar nesuprantantys, ko Jungtinė Karalystė iš tiesų nori, nors jau įvyko penki derybų raundai.

Vienas iš sudėtingiausių klausimų yra Londono finansiniai įsipareigojimai Bendrijai: Vokietija ir Prancūzija tvirtina, kad Britanijos išstojimas iš ES neturėtų niekaip paveikti Bendrijos biudžeto.

Florencijoje Th. May pažadėjo, kad iki 2020 metų Britanija įvykdys savo esamus įsipareigojimus Bendrijos biudžetui – įneš į jį apie 20 mlrd. eurų. Ji taip pat pasiūlė nustatyti maždaug dvejų metų pereinamąjį laikotarpį, kad įmonės prisitaikytų prie pasikeitusios situacijos.

Tačiau Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani savo ruožtu šią savaitę pareiškė, kad britų premjerės paminėta suma yra „niekis“; anot jo, Britanija turėtų į ES biudžetą įnešti 50-60 mlrd. eurų.

„Surasime sprendimą“

Prieš šį ES viršūnių susitikimą Th.May įsivėlė į tikrą diplomatijos sūkurį su pagrindiniais ES lyderiais.

Siekdama įsiteikti kolegoms dėl itin svarbios ES piliečių, gyvenančių Britanijoje, ateities problemos, Th.May ketvirtadienį paskelbė viešą laišką 3 mln. Europos šalių piliečių, šiuo metu gyvenančių jos šalyje. Ji tvirtino, kad susitarimas, užtikrinsiantis jų teises po „Brexit“, yra „jau pasiekiamas ranka“.

Vienas šaltinis Vokietijos vyriausybėje sakė, kad pažanga dėl piliečių teisių nuėjo jau „labai, labai toli“, o itin svarbus klausimas dėl būsimų ES ir Britanijos santykių „nusveria dabartinį ginčą dėl finansų“.

„Manau, visi tai žino, todėl esame optimistiškai nusiteikę, kad surasime sprendimą – su teatrališku šurmuliu“, – pridūrė tas šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius