Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai sutarė kaip padėti skurdesnėms šalims kovoti su klimato kaita

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį pasiekė kompromisinį susitarimą, kaip padėti besivystančioms šalims prisidėti prie kovos su klimato kaita, bet nenurodo, koks bus Europos indėlis, sako ES pareigūnai.
Dalia Grybauskaitė ir Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy
Dalia Grybauskaitė ir Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes turime susitarimą“, – pareiškė Švedijos ministras pirmininkas Fredrikas Reinfeldtas, baigiantis dviejų dienų ES viršūnių susitikimui Briuselyje.

„ES dabar turi stiprią derybinę poziciją ir pradėtas skaičiuoti laikas, likęs iki Kopenhagos“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Danijoje gruodį vyksiančias tarptautines derybas klimato kaitos tema.

Pasak Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, bus sudaryta darbo grupė, kuri sieks konkrečios formulės, kaip paskirstyti išlaidas Europoje.ES lyderiai sutarė, kad besivystančioms šalims iki 2020 metų kasmet reikės po 100 mlrd. eurų pagalbos kovoje su klimato kaita.

Tačiau ES lyderiai taip ir nesugebėjo nuspręsti, kiek lėšų šiam reikalui turėtų skirti Europa, nes ES šalys pasidalijo į dvi grupes, turinčias skiringas nuomones šiuo klausimu – skurdesnę rytų Europą ir turtingesnius Vakarus.

Pasak Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, bus sudaryta darbo grupė, kuri sieks konkrečios formulės, kaip paskirstyti išlaidas Europoje.

Lietuva, Lenkija ir dar septynios ES narės rytinėje Europos dalyje ryžtingai stojo prieš išlaidų siejimą su taršos lygiu, nes tai būtų joms per didelė našta.

Šis devynetas siūlo kovos su klimatu finansus paskirstyti pagal šalių Bendrąjį vidaus produktą (BVP), o tada didesnė našta tektų turtingosioms šalims Europos vakaruose.

Bendrija, vienijanti 27 Europos valstybes, didžiuojasi pirmavimu kovojant su klimato kaita ir jau susitarė iki 2020 metų 20 proc. sumažinti šiltnamio dujų išmetimą į atmosferą, tačiau nerimauja, kad šiam pirmavimui gali kilti pavojus, jeigu iki Kopenhagos susitikimo nebus prieita vieningos ES narių nuomonės.

Priešingu atveju Europos balsas taptų silpnesnis, mėginant įtikinti Kiniją, Jungtines Valstijas ir Indiją taip pat ryžtingai mažinti dujų emisiją.

Jau pasižadėjusi dujų emisiją sumažinti 20 proc. ES siūlo padidinti šį lygį iki 30 proc., jeigu ir kitos šalys Kopenhagoje su tuo sutiktų.

„Dabar galime kitoms pasaulio šalims žiūrėti tiesiai į akis ir sakyti – mes, europiečiai, savo darbą padarėme“, – kalbėjo Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso per spaudos konferenciją, surengtą baigiantis ES viršūnių susitikimui.

„Labai svarbu yra tai, kad Europos Sąjunga išlaiko savo pirmaujančią padėtį, mes to pasiekėme“, – pabrėžė jis.

Tačiau J.M.Barroso perspėjo, kad ES „pasiūlymai nėra neužpildytas čekis, mes esame pasirengę veikti, jeigu mūsų partnerės pasirengusios prisidėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius