Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 26 /17:02

ES pagrasino greitai atsakyti į JAV planus išplėsti sankcijas Rusijai, Kremlius vertinimo dar nepateikė

Europos Sąjunga trečiadienį pareiškė esanti smarkiai susirūpinusi dėl JAV Atstovų Rūmų pareikšto pritarimo planams įvesti naujas griežtas sankcijas Rusijai, galinčias paveikti Europos energetikos ūkį. Vėliau Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pagrasino greitai atsakyti į JAV planus išplėsti sankcijas Rusijai.
Europos sąjungos vėliava
ES pareiškė susirūpinimą dėl JAV planų išplėsti sankcijas Rusijai / „Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos nariai „išreiškė susirūpinimą visų pirma dėl šio įstatymo projekto galimo poveikio ES energetinei nepriklausomybei“, sakjoma pranešime, paskelbtame po Bendrijos aukščiausiosios vykdomosios valdžios institucijos pasitarimo Briuselyje šia tema.

Komisija pridūrė esantis „pasiruošusi veikti, kad būtų apsaugoti Europos intreresai“, jeigu JAV įstatymų leidėjai neatsižvelgs į pareikštas pastabas.

Vokietija trečiadienį sakė studijuosianti naują JAV sankcijų Rusijai paketą, kuriam pritarė Atstovų Rūmai ir kuris sukėlė susirūpinimą dėl galimo poveikio Europos bendrovėms.

Vokietija ir Austrija pastarosiomis savaitėmis kritikavo planuojamas sankcijas ir sakė, kad jos gali paveikti Europos firmas, dalyvaujančias Rusijos gamtinių dujų tiekime vamzdynais.

Vokietija ir Austrija pastarosiomis savaitėmis kritikavo planuojamas sankcijas ir sakė, kad jos gali paveikti Europos firmas, dalyvaujančias Rusijos gamtinių dujų tiekime vamzdynais.

Vokietijos atstovė Ulrike Demmer trečiadienį sakė, kad Vokietija iš principo nepritaria „sankcijoms su eksteritorialiu poveikiu“. Ji pridūrė, kad Europos Sąjungai ir Jungtinėms Valstijoms svarbu toliau glaudžiai koordinuoti sankcijas Rusijai ir kad atsižvelgdama į tai Vokietija „detaliai išstudijuos dabar patvirtintą įstatymo projektą“.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Martinas Schaeferis sakė, kad JAV negali nurodinėti Europos bendrovėms, kaip elgtis versle su trečiosiomis šalimis, bet pridūrė, kad minimas įstatymo projektas yra patobulintas, palyginti su pradiniu pasiūlymu.

ES grasinimas

Europos Sąjunga trečiadienį pareiškė atsakysianti „per kelias dienas“ į JAV Atstovų Rūmų balsavimą, kuriuo pritarta skelbti naujas griežtas sankcijas Rusijai, nes jos gali pakenkti energijos perdavimui į Europą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

„JAV įstatymas gali turėti nenumatytų vienašališkų padarinių, kurie gali paveikti ES energetikos saugumo interesus“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris po EK aukšto rango pareigūnų pasitarimo šiuo klausimu Briuselyje.

„Štai kodėl Komisija šiandien priėjo išvados, kad, jeigu į mūsų susirūpinimą nebus tinkamai atsižvelgta, mes esame pasirengę veikti atitinkamai jau per kelias dienas“, – pridūrė jis, pakartodamas perspėjimą, reikštą gegužę po derybų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Briuselis nerimauja, kad dėl naujos priemonių bangos galiausiai galėtų nukentėti Europos firmos, prisidedančios prie Rusijos energetikos sektoriaus vystymo.

„Priklausomai nuo jo įgyvendinimo tai gali paveikti infrastruktūrą, kuria energijos ištekliai transportuojami į Europą“, įskaitant per Ukrainą tranzitu einančius vamzdžius, sakoma pareiškime.

Nors įstatymo projektas „rodo, kad į virtinę susirūpinimą keliančių dalykų atsižvelgiama“, jame vis tiek numatomos „sankcijos visoms bendrovėms (ir europiečių), kurios prisideda prie (Rusijos) ... eksporto vamzdynų plėtros, priežiūros, modernizavimo ar remontavimo“, nurodė ES.

„Priklausomai nuo jo įgyvendinimo tai gali paveikti infrastruktūrą, kuria energijos ištekliai transportuojami į Europą“, įskaitant per Ukrainą tranzitu einančius vamzdžius, sakoma pareiškime.

Briuselis šį įstatymo projektą dėl sankcijų vadino vienašališku Vašingtono veiksmu, sutrikdžiusiu ankstesnį glaudų bendradarbiavimą dėl priemonių prieš Rusiją.

Kremlius laukia

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš nuspręsdamas, ar atsakyti, palauks kol naujos Maskvai JAV paskirtos sankcijos įsigalios, trečiadienį pranešė Kremlius, Atstovų Rūmams pritarus sankcijoms.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Kol kas kalbame tik apie įstatymo projektą, taigi konkrečių vertinimų dar neturime“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pridurdamas, kad „reikės palaukti kol įsigalios įstatymas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius