Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES papildė sankcijų Šiaurės Korėjai sąrašą

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį papildė sankcijų Šiaurės Korėjai juodąjį sąrašą, Vašingtonui ir Pchenjanui svaidantis vis aštresniais žodžiais, dėl kurių įtampą kyla.
Šiaurės Korėja vėl kelia įtampą regione
ES papildė sankcijų Šiaurės Korėjai sąrašą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

28 ES valstybės stabiliai plėtė Šiaurės Korėjai taikomas priemones: turto areštą ir draudimus keliauti, Šiaurės Korėjai pakartotinai pažeidžiant JT rezoliucijas dėl branduolinių ir balistinių raketų programų.

Šiaurės Korėjai išbandžius tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), tariamai galinčią pasiekti žemyninę JAV dalį, JT praėjusią savaitę pritaikė, iki šiol labiausiai, žeidžiančius apribojimus prieš Šiaurės Korėjai gyvybiškai svarbų eksporto pelną.

JT Saugumo Taryba savaitgalį priėmė naują sankcijų paketą dėl Pchenjano ginklavimosi programų. Skurdžiai valstybei buvo uždrausta eksportuoti akmens anglis, geležį ir jos rūdą, šviną ir jo rūdą, taip pat žuvį ir jūrų gėrybes.

Šios priemonės buvo priimtos vienbalsiai – joms pritarė netgi Kinija, pagrindinė Pchenjano sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja, bei Rusija, paprastai blokuojanti tokias priemones.

Šios priemonės buvo priimtos vienbalsiai – joms pritarė netgi Kinija, pagrindinė Pchenjano sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja, bei Rusija, paprastai blokuojanti tokias priemones.

ES valstybės narės pranešime sakė, kad laikantis JT rezoliucijos, blokas prie sankcijų sąrašo priduria devynis asmenis ir keturis subjektus, tarp kurių yra ir valstybinis bankas „Foreign Trade Bank“ (FTB).

„Rezoliucija priimta 2017 metų rugpjūčio 5 dieną, atsakant į Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (Šiaurės Korėjos) besitęsiančius branduolinių ginklų ir balistinių raketų vystymo veiksmus, kuriais žeidžiama ir akivaizdžiai nepaisoma ankstesnių JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“, – pabrėžiama pranešime.

Po šio sprendimo ES sankcijos taikomos iš viso 103 asmenims ir 57 subjektams.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį paskelbė apokalipsinį perspėjimą Šiaurės Korėjai, kad gali smogti jai „ugnimi ir įniršiu“ dėl balistinių raketų programos, Amerikos žiniasklaidai paskelbus, kad Pchenjanui pavyko pasigaminti mažų gabaritų branduolinių kovinių galvučių.

Šiaurės Korėja į D.Trumpo perspėjimą trečiadienį atsakė svarstanti galimybę paleisti savo vidutinio nuotolio balistinių raketų į JAV strateginę karinę bazę Guame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius