Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES „pasilieka teisę“ prekybos ginče su D.Trumpu imtis atsakomųjų priemonių

Europos Sąjungos (ES) vadovai penktadienį pareiškė neatsisakysiantys grasinimų Jungtinėms Valstijoms imtis atsakomųjų priemonių, įskaitant importo muitus „Harley Davidson“ motociklams ir viskiui, kol Vašingtono nustatyta metalų importo muitų išimtis bus taikoma tik laikinai.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

Po diskusijų ES aukščiausiojo lygio susitikime Bendrijos lyderiai pareiškė, jog ES, „laikydamasi Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių, pasilieka teisę dėl JAV priemonių imtis atitinkamų ir proporcingų atsakomųjų veiksmų“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį leido sustabdyti prieštaringai vertinamų plieno ir aliuminio importo muitų taikymą pagrindiniams JAV prekybos partneriams, įskaitant Europos Sąjungą (ES), tačiau tik iki gegužės 1 dienos.

Tuo tarpu Europos Komisija jau yra parengusi galimų priešpriešinių priemonių sąrašą, įskaitant muitus žemės riešutų sviestui ir „Harley Davidson“ motociklams.

„Dabar laukiame dialogo su JAV visiems rūpimais prekybos klausimais, tokiais kaip plieno gamybos pajėgumų perteklius pasaulyje“, – „Twitter“ tinkle parašė už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem.

„Šioms sąjungininkų ir partnerių diskusijoms neturėtų būti taikomi jokie dirbtiniai terminai“, – pridūrė ji.

Apie D.Trumpo sprendimą laikinai netaikyti naujųjų muitų ES valstybėms narėms, Argentinai, Australijai, Brazilijai, Kanadai, Meksikai ir Pietų Korėjai buvo paskelbta likus vos kelioms valandoms iki jų įsigaliojimo.

„Į mūsų galvą įremtas ginklas“

Kai kurie ES vadovai piktinosi D.Trumpo taktika ir teigė, kad jo metodai bendraujant su artimais sąjungininkais yra negarbingi.

„Susidaro įspūdis, kad Jungtinių Valstijų vadovas su Europos Sąjunga nori derėtis įrėmęs ginklą į mūsų galvą“, – pareiškė Belgijos premjeras Charles Michelis.

O už ekonomikos reikalus atsakingas Europos Komisijos narys Pierre Moscovici įspėjo, kad „velnias slypi smulkmenose“.

„Šis sprendimas yra laikinas ir reikės derėtis su Vašingtonu, taigi turėsime pasirengti visiems galimiems atvejams“, – pareiškė jis interviu „France Inter“ radijui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius