Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pasmerkė mirties bausmės įvykdymą imtynininkui Irane

Europos Sąjunga pirmadienį prisijungė prie virtinės šalių, pasmerkusių mirties bausmės įvykdymą Irane vienam imtynininkui, nuteistam už nužudymą per antivyriausybinius protestus 2018 metais.
Europos Sąjungos vėliava
Europos Sąjungos vėliava / 123RF.com nuotr.

„Europos Sąjunga kuo griežčiausiai smerkia šią egzekuciją“, – sakoma ES atstovo užsienio reikalams Peterio Stano pareiškime.

Europos Sąjunga pasisako prieš mirties bausmę bet kokiomis aplinkybėmis, tačiau 27 metų Navido Afkari egzekucija kelia ypač didelį susirūpinimą.

„Žmogaus teisės išlieka pagrindinė mūsų darbo su Iranu sritis“, – nurodė P. Stano.

„Mes ir toliau užsiimsime šiuo reikalu su Irano valdžia, įtraukdami ir ES (valstybių) atstovybes Teherane, taip pat ir atskirais atvejais, tokiais kaip ši neseniai įvykdyta egzekucija“, – sakoma pareiškime.

N.Afkari mirties bausmė buvo įvykdyta šeštadienį kalėjime Širaze. Jis buvo pripažintas kaltu dėl „tyčinės žmogžudystės“, kai 2018 metų rugpjūčio 2 dieną nužudė Vandens tiekimo departamento darbuotoją Hassaną Turkmaną.

Širaze ir keliuose kituose Irano miestuose tuo metu vyko antivyriausybiniai protestai ir demonstracijos, šaliai susiduriant su ekonominiais ir socialiniais sunkumais.

Tarptautinis olimpinis komitetas pareiškė, kad buvo „šokiruotas“ šios egzekucijos. Pasak jo, „labai liūdina“, kad pasaulio sportininkų ir tarptautinių organizacijų prašymais nepavyko sustabdyti mirties nuosprendžio.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau šį mėnesį taip pat užtarė N. Afkari.

Briuselis dažnai smerkia įtariamus žmogaus teisių pažeidimus Irane, tačiau laikosi tarptautinio branduolinio susitarimo su Iranu, nepaisant JAV daromo spaudimo atkurti sankcijas Teheranui.

Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija siekia išsaugoti šį istorinį 2015 metų susitarimą, nors po to, kai 2018 metais JAV iš jo pasitraukė, Iranas suintensyvino savo branduolinę veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius