Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 21 /18:10

Prancūzijos ministras: pasiektas „visiškas sutarimas“ dėl kandidatės į ES statuso Ukrainai

Europos Sąjungos ministrai antradienį pritarė, kad karo draskomai Ukrainai būtų suteiktas kandidatės į bloką statusas, artėjant viršūnių susitikimui, per kurį, kaip tikimasi, vėliau šią savaitę bus oficialiai pritarta šiam žingsniui, sakė Prancūzijos Europos ministras.
Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos
Ukrainos, Europos Sąjungos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Praėjusią savaitę Europos Komisija žengė pirmąjį simbolinį žingsnį rekomendavusi leisti Ukrainai pradėti ilgą kelią narystės ES link. Šiuo sprendimu Briuselis išreiškė tvirtą palaikymą Rusijos puolimui besipriešinančiam Kyjivui.

Po susitikimo su kolegomis Clement'as Beaune'as, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES, informavo, kad buvo „pasiektas visiškas sutarimas dėl šių klausimų sprendimo, ypač dėl galimybės kuo greičiau patvirtinti Ukrainos kandidatės statusą“.

Dabar šį sprendimą turėtų pasirašyti ES lyderiai, ketvirtadienį susitiksiantys Briuselyje. Spėjama, kad per dviejų dienų trukmės viršūnių susitikimą bus pritarta planams formaliai suteikti Ukrainai ir jos kaimynei Moldovai kandidatės statusą. Toks sprendimas leistų pradėti derybas dėl narystės.

„Nėra nė vienos šalies, kuriai šis siūlymas keltų problemų, – sakė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas per susitikimą su ES kolegomis savo šalies sostinėje. – Parodysime didelį vieningumą.“

ES tikriausiai iškels Ukrainai ir Moldovai sąlygas dėl teismų reformų ir kovos su korupcija, kurias šios šalys turės įvykdyti prieš formalias derybas dėl narystės.

Paskui reikės ne vienerius metus, o gal net kelis dešimtmečius, kruopščiai vertinti pažangą, kad Ukraina priartėtų prie faktinės narystės.

Panašu, kad Sakartvelui, taip pat pateikusiam paraišką dėl stojimo į ES, bus nurodyta įvykdyti papildomų reformų prieš tampant kandidatu.

Praėjusią savaitę Kyjive apsilankę Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiai išreiškė paramą Ukrainos siekiui tapti kandidate į ES, taip suteikdami papildomą impulsą Bendrijai atverti duris šiai valstybei.

„Atrodo, kad diskusijos dėl kandidatės [statuso] bus sklandžios ar bent jau sklandesnės nei tikėjomės“, – žurnalistams sakė Ukrainos ambasadorius ES Vsevolodas Čencovas.

„Neturėtume ketvirtadienį tikėtis kokios nors krizės“, – pridūrė jis.

Skeptiškiau nusiteikusios bloko narės, tokios kaip Nyderlandai ir Danija, sako, kad pritars šiam žingsniui, jei bus aiškiai pasakyta, kad reikalingos reformos.

„Norime padėti ukrainiečiams siekti europietiškos svajonės, o kandidatės statuso suteikimas yra žingsnis, kuris paskatintų tai padaryti“, – teigė danų užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas (Jepė Kofodas).

„Tiesa ir tai, kad yra daug įsipareigojimų, kuriuos reikės įvykdyti“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius