Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 22 /13:27

ES smerkia valymus Turkijoje

Europos Sąjunga penktadienį griežtino kritiką dėl Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano dėl nepriimtinų valymų, kai dešimtys tūkstančių žmonių buvo suimti arba pašalinti iš pareigų dėl įtariamų ryšių su nepavykusiu kariškių mėginimu nuversti Ankaros vyriausybę.
Suimami perversmo Turkijoje dalyviai
Suimami perversmo Turkijoje dalyviai / „Scanpix“/AP nuotr.

Ketvirtadienį Turkija paskelbė nepaprastąją padėtį, išplėsdama vyriausybės galias imtis veiksmų prieš įtariamuosius, siejamus su sužlugdytu puču ir laikinai sustabdydama Europos žmogaus teisių konvencijos galiojimą šalyje.

Europos Sąjunga ragina Turkiją „bet kokiomis aplinkybėmis gerbti įstatymų viršenybę, žmogaus teises ir esmines laisves“, sakoma Bendrijos diplomatijos vadovės Federikos Mogherini ir ES plėtros komisaro Johanneso Hahno bendrame pranešime.

Jie pasmerkė „nepriimtinus“ veiksmus, tokius kaip dešimčių tūkstančių švietimo, teismų ir žiniasklaidos darbuotojų areštai arba nušalinimas nuo pareigų, sakydami, kad „su susirūpinimu“ stebi nepaprastosios padėties įgyvendinimą.

Turkijos sąjungininkai nerimauja dėl sąmyšio svarbioje NATO narėje, kuri neseniai taip pat buvo sukrėsta virtinės sprogdinimų, dėl kurių kaltinami kurdų sukilėliai arba džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau namuose R.T.Erdoganas mėgavosi visuomenės palaikymu, kai džiūgaujančių žmonių minios praeitą naktį išėjo į Stambulo gatves.

Prognozuojama, kad didelės minios taip pat susirinks miesto aikštėse penktadienio vakarą, švęsdamos savaitės sukaktį po R.T.Erdogano pergalę prieš maištaujančius karius, panaudojusius tankus ir aviaciją. Per šį pučą žuvo iš viso 265 žmonės.

Prezidentas pareiškė, kad liepos 15-oji nuo šiol taps Kankinių atminimo diena.

Tūkstančiai R.T.Erdogano šalininkų, kurių daugelis laikė deglus ir mojavo nacionalinėmis vėliavomis su islamišku pusmėnuliu, plūdo per Bosforo sąsiaurio tiltą, ant kurio per pučą vyko vieni iš pagrindinių susirėmimų.

Susirinkę toje pačioje vietoje, kur vyko piliečių ir maištininkų priešprieša, jie laikė plakatus su užrašais, tokiais kaip „Mūsų vėliava, mūsų valstybė“, ir smerkė žmogų, kurį R.T.Erdoganas kaltina dėl to perversmo – Jungtinėse Valstijose gyvenantį 75 metų dvasininką Fethullah Guleną.

Vėliau trečiadienį, po nacionalinio saugumo tarybos posėdžių, R.T.Erdoganas paskelbė trijų mėnesių nepaprastąją padėtį. Paskutinį kartą nepaprastoji padėtis Turkijoje buvo paskelbta 2002-aisiais, likus metams iki R.T.Erdogano atėjimo į valdžią premjero poste.

Turkija taip pareiškė įšaldysianti Europos žmogaus teisių konvencijos galiojimą šalyje.

Dabar R.T.Erdoganas ir jo kabinetas galės apeiti įstatymus prezidentiniais įsakais, o opozicijos partijos baiminasi, kad tai ves prie didesnių žodžio ir susirinkimų laisvės suvaržymų.

Prezidentas neslėpė, kad sąmokslininkų medžioklė bus tęsiama, ketvirtadienį paskelbęs, kad sulaikyta jau 10 410 žmonių, iš kurių 4 060 skirtas areštas. Tarp suimtųjų buvo per 100 generolų ir admirolų.

Valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose kai kurie iš tų žmonių buvo matomi sumušti ir žaizdoti.

Dar apie 50 tūkst. žmonių buvo pašalinti iš postų arba nušalinti nuo pareigų.

Vyriausybė nurodė, kad pučas pareikalavo 265 žmonių gyvybių – 24 maištininkų ir 241 piliečio arba perversmininkams pasipriešinusių saugumo pajėgų nario.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius