-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 06 /16:44

ES teismas: Vengrijos sprendimas uždrausti G.Soroso universitetą yra neteisėtas

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas antradienį nusprendė, kad įstatymas dėl užsienio finansuojamų universitetų, kuriuo pasinaudodama Vengrija uždarė garsų, JAV milijardieriaus George'o Soroso finansuojamą universitetą, yra nesuderinamas su Bendrijos teise.
George'as Sorosas
George'as Sorosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vengrijos nustatytos sąlygos užsienio aukštojo mokslo institucijoms veikti jos teritorijoje yra nesuderinamos su ES teise“, – nurodė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

Vengrijoje gimusio JAV finansininko ir filantropo G.Soroso 1991-aisiais Budapešte įkurtas Vidurio Europos universitetas (CEU) pernai buvo priverstas perkelti didžiąją dali savo veiklos į Vieną. Toks sprendimas buvo priimtas po ilgos ir įnirtingos teisinės kovos, Vengrijos premjero Viktoro Orbano pradėtos 2017 metais.

Vengrijos aukštojo mokslo įstatymas taikomas visoms aukštojo mokslo institucijoms, bet daugelio yra laikomas V.Orbano surengtu CEU puolimu.

G.Sorosas, kuris iš CEU valdybos pirmininko posto pasitraukė 2007 metais, taip pat remia pilietinę visuomenę ir demokratijai palankias iniciatyvas, kritiškai vertinančias V.Orbano konservatyvią ir vis autoritariškesnę vyriausybę.

Europos Komisija dėl šio įstatymo patraukė Vengriją į ETT. Antradienį paskelbtoje Teismo nutartyje sakoma, kad Vengrija negerbė savo įsipareigojimų Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) bei pažeidė ES pagrindinių teisių chartijos nuostatas.

Konkrečiai Budapeštui nederėjo diskriminuoti tokių aukštųjų mokyklų kaip CEU reikalaujant, kad jos organizuotų tokio paties lygio kaip Vengrijoje mokymo programas savo kilmės šalyse – šiuo atveju JAV.

Minimu įstatymu Budapeštas taip pat susiejo užsienio universitetų veiklą Vengrijoje su dvišaliais valstybių susitarimais.

„Ši reikalavimas taip pat prieštarauja Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos nuostatoms, susijusioms su akademine laisve“, – sakoma ETT nutartyje.

Kol kas neaišku, ar teismo nutartis leidžia universitetui grąžinti dalį savo veiklos į Vengriją.

2018 metais įstoję studentai užbaigti mokslus CEU padalinyje Budapešte, bet didelė dalis iš jo 700 darbuotojų, kurių daugiau kaip pusė yra vengrai, persikėlė į Vieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurio Europos universitetas Budapešte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurio Europos universitetas Budapešte

Daugelis studentų ir profesorių dabar važinėja tarp abiejų sostinių, esančių už 240 km viena nuo kitos.

Prieš išsikeliant CEU iš Vengrijos buvo priverstas pasitraukti G.Soroso valdomas Atviros visuomenės fondas (Open Society Foundations, OSF).

2018 metais ši organizacija skundėsi patirianti Vengrijos „represinę“ politiką, nutraukė didžiąją dalį savo veiklos Budapešte ir persikėlė į Berlyną.

Kova dėl teisinės valstybės

Niujorko valstijoje registruotas CEU savo absolventams teikia JAV pripažįstamus diplomus ir atliko svarbu vaidmenį ugdant postkomunistinės Vengrijos elito kartą.

Tačiau V.Orbano stovykla jį laikė liberalų priešinimosi jo konservatyviam valdymui centru.

Žydų kilmės G.Sorosas yra tapęs sąmokslo teorijų taikiniu visame pasaulyje, o V.Orbano vyriausybė jį kaltino rezgus planus užtvindyti Vengriją musulmonais imigrantais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Vengrijos valdančioji partija „Fidesz“ ir vyriausybę remianti žiniasklaida reguliariai kaltindavo G.Sorosą veikiant išvien su ES pareigūnais ir rezgant sąmokslus prieš Vengrijos nacionalinius interesus, nors jokių įrodymų nebūdavo pateikiama.

Valdant V.Orbanui Vengrija pradėjo krypti autoritarizmo link, o Briuselis pradėjo procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, tirdamas, ar Budapešto veiksmai kelia pavojų Bendrijos demokratijos vertybėms.

Europos Parlamentas ir kai kurios bloko šalys ragina susieti išmokas iš ES biudžeto su sąlyga, kad jų gavėjos, įskaitant Vengriją, laikytųsi teisinės valstybės principų.

Praeitą savaitę paskelbtoje vienoje svarbioje ES ataskaitoje sakoma, kad Vengrijoje „stinga nepriklausomos kontrolės mechanizmų, o glaudūs ryšiai tarp politikos ir kai kurių nacionalinių verslo įmonių sudaro sąlygas korupcijai“.

V.Orbanas įnirtingai priešinosi raginimams susieti išmokas susieti su įstatymų viršenybės laikymusi ir kartu su Lenkija grasino užblokuoti didžiulį pagalbos po koronaviruso pandemijos paketą, laikomą gyvybiškai svarbiu ES ekonomikai.

Vengrijos lyderis taip pat reikalavo, kad atsistatydintų už ES vertybių gynimą ir skaidrumą atsakingos Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Vera Jourova, kai ši viename interviu apkaltino V.Orbaną sukūrus savo šalyje „ligotą demokratiją“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vera Jourova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vera Jourova

Kiti universitetai ir tyrimų institutai, įskaitant prestižinę Vengrijos mokslų akademiją, irgi protestavo prieš, anot jų, V.Orbano pastangas suvaržyti jų autonomiją ir finansavimą.

Vienos iš pagrindinių Vengrijos aukštosios meno mokyklų – Teatro ir kino menų universiteto (SZFE) – studentai jau ilgiau kaip mėnesį rengia protesto akcijas prieš šios institucijos autonomijos mažinimą įvedant naujos vyriausybės skiriamos valdybos kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius