Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES teismo patarėjas: „sutuoktiniai“ gali būti ir tos pačios lyties partneriai

Pagal Europos Sąjungos teisę terminas „sutuoktinis“ (angl. spouse) taikomas ir tos pačios lyties partneriams, todėl nė viena Bendrijos valstybė negali neišduoti leidimo gyventi vienam iš sutuoktinių, net jeigu šalis teisiškai nepripažįsta gėjų santuokų, ketvirtadienį išaiškino Europos Teisingumo Teismo konsultantas.
Gėjų santuoka Vokietijoje
Gėjų santuoka Vokietijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis išaiškinimas taikytinas rumunui Adrianui Comanui ir jo partneriui amerikiečiui Clai Hamiltonui, kurie susituokė Briuselyje dar 2010 metais, tačiau nuo to laiko negauna oficialaus leidimo kartu nuolat gyventi Rumunijoje.

ETT generalinis advokatas Melchioras Watheletas paskelbė savo išvadas šioje byloje. Tačiau Liuksemburge įsikūręs teismas ne visada remiasi savo teisininkų nuomonėmis.

„Terminas „sutuoktinis“ apibrėžia ir tos pačios lyties sutuoktinius, kai kalbama apie ES piliečių ir jų šeimos narių teisę apsigyventi“, – pareiškė M.Watheletas.

„Nors valstybės narės turi laisvę įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas arba ne, jos negali trukdyti ES piliečiui realizuoti savo teisę apsigyventi, atsisakydamos jo arba jos sutuoktiniui, ne ES piliečiui, suteikti teisę nuolat gyventi savo teritorijoje“, – išaiškino teisininkas.

A.Comanas ir C.Hamiltonas daug metų siekė, kad būtų pripažinti sutuoktiniais Rumunijoje, kurioje vis dar stiprios homofobinės nuotaikos. Pagaliau Rumunijos konstitucinis teismas perdavė jų bylą ETT.

Homoseksualumas Rumunijoje buvo laikomas nusikaltimu iki 2000 metų, kai šalis jį dekriminalizavo sulaukusi griežtos kritikos iš Europos Sąjungos ir Europos Tarybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius