Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ESBO: Rytų Ukrainoje aptikta Rusijos gamybos ginklų

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) antradienį paskelbė aptikusi sukilėlių kontroliuojamose teritorijose Rytų Ukrainoje rusų gamybos ginklų, nors Kremlius neigia, kad teikia ginkluotę konflikto dalyviams.
Luhansko separatistai
Luhansko separatistai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks ESBO pareiškimas yra retas nešališkas patvirtinimas, kad kautynėse tarp Ukrainos kariuomenės ir separatistų pajėgų naudojami Rusijoje pagaminti modernūs ginklai.

ESBO Specialioji stebėjimo misija (SMM) Ukrainoje interviu naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad liepos 28-ąją jos stebėtojai „aptiko penkias skirtingas elektronines karines sistemas... teritorijose, kurių nekontroliuoja vyriausybė“.

Anot SMM, jai priklausanti bepilotė skraidyklė pastebėjo apie 64 km atstumu į pietvakarius nuo sukilėlių tvirtovės Luhanske sistemas „Leer-3“, „Krasucha-2“, „Bylina“ ir „Repellent-1“.

Gaminti šias sistemas, kurių paskirtis yra slopinti mobiliojo ryšio komunikacijas ir išvesti iš rikiuotės radarų valdomas raketas, buvo pradėta tik prieš kelerius metus Rusijoje.

ESBO ataskaitoje neįvardijama konkreti ginkluotės kilmės šalis.

Anot rusų žiniasklaidos, „Repellent-1“ buvo sukurtas bepiločiams orlaiviams išvesti iš rikiuotės ir naikinti apie 30 km atstumu.

SMM patvirtino AFP, kad jos bepilotės skraidyklės, kurios naudojamos stebėti prieš ketverius metus įsiplieskusį konfliktą, buvo slopinamos dešimtis kartų, bet atsisakė spėlioti apie trikdžių šaltinį.

Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą, 2014-ųjų balandį Rytų Ukrainoje kilo jau per 10 tūkst. žmonių gyvybių nusinešęs konfliktas su Maskvos palaikomais separatistais.

Ukraina ir jos sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną su Ukraina karius ir ginklus.

Tuo tarpu Maskva atmeta jai metamus kaltinimus, nors yra nenuginčijamų įrodymų, kad ji prisideda prie kautynių.

600 ESBO stebėtojų yra vienintelė nepriklausoma misija karo draskomose teritorijose. Jie kasdien rengia ataskaitas apie padėtį regione ir sulaukia separatistų įtūžio, nes stebėtojai juos kaltina dažniausiai pažeidžiant paliaubų susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius