Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESBO stebėtojai susirūpinę dėl balsų pirkimo per Kirgizijos parlamento rinkimus

Kirgizijos parlamento rinkimus stebintys tarptautiniai stebėtojai pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl „patikimų kaltinimų“ balsų pirkimu, pralaimėjusių partijų šalininkams išėjus protestuoti į gatves.
Rinkimai Kirgizijoje
Rinkimai Kirgizijoje / „Scanpix“ nuotr.

Daugiausia balsų sekmadienį vykusiuose rinkimuose surinko prorusiškam šalies prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui artimos partijos, bet daugybė pranešimų apie toms partijoms palankius masinius rinkimų pažeidimus gali sukelti neramumų šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

„Kirgizijos parlamento rinkimai iš esmės buvo gerai organizuoti, kandidatai galėjo laisvai dalyvauti rinkimų kampanijoje, tačiau rimtą susirūpinimą tebekelia pranešimai apie įtariamą balsų pirkimą“, – pareiškė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėjimo misijos vadovas Thomas Boserupas.

Th.Boserupas taip pat pažymėjo, kad per balsavimą, kuris nebuvo nukeltas, nepaisant vasarą šalį apėmusios koronaviruso epidemijos, „ne visada buvo tinkamai laikomasi sveikatos apsaugos protokolų“.

Partijos „Birimdik“ („Vienybė“) ir „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“), pasisakančios už glaudesnę šalies integraciją į Maskvos Eurazijos ekonominę sąjungą, surinko maždaug po ketvirtadalį visų rinkėjų balsų, rodo preliminarūs rezultatai, elektroniniu būdu suskaičiavus 98 proc. visų balsų.

Beveik neabejotina, kad prie jų prisijungs prezidentą palaikanti partija „Kirgistan“ („Kirgizija“), gavusi daugiau nei 8 proc. balsų. Tuo metu dvi nacionalistų vadovaujamos partijos ir buvusio šalies premjero įkurta partija sulaikiusios kvapą laukia, kada pasibaigs balsų skaičiavimas rankiniu būdu.

Kelios į parlamentą nepatekusio partijos pirmadienį rengė protestus, tačiau mitingai vyko skirtingu metu, ir tai rodo, jog partijoms gali nepavykti susivienyti, kad pasipriešintų valdantiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius