Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESBO steigs ekspertų misiją krizei Baltarusijoje spręsti

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) ketina sukurti nepriklausomą ekspertų misiją krizei Baltarusijoje spręsti, ketvirtadienį pranešė JAV nuolatinė atstovybė prie ESBO.
Herojų maršas Minske
Herojų maršas Minske / „Scanpix“ nuotr.

„Šiandien 17 ESBO valstybių dalyvių, įskaitant Jungtines Valstijas, aktyvuoja ESBO „Maskvos mechanizmą“, kad įsteigtų nepriklausomą ekspertų misiją, nagrinėsiančią patikimus pranešimus apie rimtus žmogaus teisių pažeidimus ir tokius pažeidimus kaip rinkimų klastojimas bei plataus užmojo pasikėsinimą į saviraiškos laisvę ir teisę taikiai rinktis Baltarusijoje“, – nurodoma misijos išplatintame pareiškime.

Ekspertų grupė vėliau parengs ataskaitą, kurioje bus pateiktos rekomendacijos Baltarusijos valdžiai, ESBO ir tarptautinei bendruomenei dėl galimų būdų išspręsti šalyje besitęsiančią krizę.

Dokumente Minskas raginamas bendradarbiauti su šia misija.

Pasak ESBO, „Maskvos mechanizmas“ leidžia dešimties ar daugiau valstybių narių grupei įsteigti nepriklausomų ekspertų misiją, siekiant ištirti ypač rimtas grėsmes su žmogaus teisėmis susijusių įsipareigojimų vykdymui“ Baltarusijoje.

„Remiantis daug patikimų pranešimų, Baltarusijos valdžia neteisėtai ir jėga sulaikė, suėmė ir netinkamai elgėsi su daugybe baltarusių, taikiai reikalavusių gerbti teisę nustatyti jų šalies kursą per laisvus ir sąžiningus rinkimus“, – pažymima pareiškime.

Be to, pažymėjo organizacija, Minskas niekaip nereagavo į „ankstesnius ESBO vadovybės siūlymus skatinti nacionalinį dialogą tarp Baltarusijos valdžios ir Baltarusijos tautos atstovų“.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Remiantis oficialiais rinkimų rezultatais, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Minskas šią instituciją laiko antikonstitucine.

S.Cichanouskajos teigimu, dėl saugumo pajėgų pasitelkiamo smurto prieš antivyriausybinių demonstracijų dalyvius žuvo mažiausiai septyni žmonės, dar dešimtys dingo.

Europos Sąjunga anksčiau patvirtino planus įvesti sankcijas už smurtą Baltarusijoje atsakingiems asmenims. JAV Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad ruošiasi įvesti sankcijas Minskui ir kad šiuo klausimu konsultuojasi su ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius