-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estija ir Lenkija atsisakė įsileisti rusų laivą dėl jame buvusių Krymo kariūnų

Estija ir Lenkija penktadienį pranešė, kad neįsileido į savo teritorinius vandenis Rusijos mokomojo laivo „Sedov“, nes jame buvo kariūnų iš Kerčės valstybinio jūrų technikos universiteto okupuotame Kryme.
Mokomojo laivo kursantai.
Mokomojo laivo kursantai. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Estijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį neįsileido „Sedov“ į savo teritorinius vandenis, nes buvo išsiaiškinta, kad tuo laivu plaukia 2014 metais Rusijos aneksuotame Kryme įsikūrusio jūrų universiteto studentų.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pranešė, kad diplomatijos vadovas Mateuszas Morawieckis nusprendė neįleisti rusų laivo dėl tos pačios priežasties.

„Premjeras nusprendė neleisti“ tam laivui įplaukti į Gdynės uostą, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Ewa Suwara.

„Estija nepripažįsta neteisėtos Krymo aneksijos, ir mes manome, kad leidimo išdavimas šiam mokomajam laivui būtų prieštaravęs politikai nepripažinti Krymo aneksijos“, – anksčiau šią savaitę sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Sandra Kamilova.

Rusijos ambasada savo ruožtu paskelbė, kad šį Estijos sprendimą laiko nedraugišku veiksmu, ypač turint omenyje netrukus įvyksiantį Estijos prezidentės apsilankymą Maskvoje. Po to Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad „Sedov“ išplaukė Gdynės link.

Estijos užsienio žvalgybos tarnybos kovą paskelbta ataskaita rodo, kad Rusijos civilinis laivynas vis dažniau vykdo žvalgybos operacijas, o bandant daryti įtaką vis dažniau naudojami civiliniai laivai, tarp jų dideli burlaiviai.

Ataskaitoje kaip pavyzdys nurodomas Sankt Peterburgo Admirolo Makarovo valstybinio jūrų ir upių laivyno universiteto mokomasis burlaivis „Mir“, kuris dažnai apsilanko Talino jūros dienose.

„Remiantis oficialiais prašymais bandoma įplaukti į kitų šalių teritorinius vandenis, slapta, nedeklaruotuose rajonuose vykdomi tyrimai; tyrimai dažnai būna susiję su povandeniniais ir ekonomiškai svarbiais šalies šeimininkės rajonais“, – nurodoma Estijos užsienio žvalgybos tarnybos ataskaitoje.

„Sedov“ ir „Mir“, laikomi vienais didžiausių mokomųjų burlaivių, Taline lankėsi pernai rugsėjį. Laivuose galėjo nemokamai apsilankyti visi norintieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius