Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Estija turi planą, kaip karas Ukrainoje galėtų baigtis iki 2026 m.

Estija paskelbė dokumentą, kuriame aptariama karo Ukrainoje strategija: nukauti arba sužeisti Rusijos karius ir sunaikinti jos karinę techniką greičiau, nei Kremlius gali mobilizuoti atsarginius, ir karas baigsis iki 2026 m.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Estijos gynybos ministerijos neseniai paskelbtame nacionalinio saugumo politikos dokumente teigiama, kad Ukraina ir jos sąjungininkės neišvengiamai nugalės Rusiją, jei jos šalininkai išliks vieningi, ir kad šiuo metu Ukrainos kariuomenė kiekvieną mėnesį nukauna ir sužeidžia daugiau kaip dešimt tūkstančių Rusijos karių.

Dokumente „Transatlantinės gynybos sėkmės užtikrinimas: karinė strategija Ukrainos pergalei ir Rusijos pralaimėjimui“ teigiama, kad lemiamas veiksnys šiame išsekimo karu tapusiame konflikte yra Vakarų gebėjimas skirti pakankamai karinės pramonės išteklių, kad Ukraina galėtų apginti savo šalį.

„Bendras Ramšteino koalicijos gynybos biudžetas yra daugiau nei 13 kartų didesnis nei smarkiai išpūstas Rusijos gynybos biudžetas: 1,24 trilijono eurų prieš 0,09 trilijono eurų 2023 metais. Neturėtų kilti jokių abejonių, kas turi pranašumą, kad galėtų nugalėti“, – teigiama dokumente.

Estijos ministrės pirmininkės, NATO griežtos pozicijos prieš Rusiją šalininkės Kajos Kallas vyriausybės parengtoje gynybos apžvalgoje teigiama, kad 2024 m. Ukraina ir jos sąjungininkės turėtų sutelkti dėmesį į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų stiprinimą, ypač gerinti gebėjimus sunaikinti Rusijos karinę techniką ir aptarnaujantį personalą.

Estijos gynybos ministerijos dokumentas dar nėra oficiali politika, jis skirtas vidiniam vertinimui ir neformaliai diskusijai su sąjungininkais.

Dokumente vertinama, kad Rusijos verbavimo ir karinės gamybos pajėgumai yra riboti ir vargu ar ji sugebės parūpinti pakankamai įrangos, skirtos 40 000 rekrūtų kas šešis mėnesius. Dokumente teigiama, kad aukų skaičius jau dabar yra toks nepalankus, kad kuo ilgiau tęsis kovos, tuo mažiau Rusijos kariai galės pulti ir išlaikyti pozicijas.

R.Kadyrovo Telegram nuotr./
R.Kadyrovo Telegram nuotr./

Kas šešis mėnesius – bent 50 000 žuvusių ir sunkiai sužeistų

„Todėl turėtų būti siekiama kas šešis mėnesius mažinti Rusijos karių skaičių bent 50 000 žuvusių ir sunkiai sužeistų karių, kad būtų nuosekliai bloginama Rusijos pajėgų kokybė, neleidžiant Rusijai atkurti puolamąją kovinę galią, kas Ukrainai iki šiol sėkmingai pavyko“, – sakoma dokumente.

Dėl didelių nuostolių Ukrainoje mažėjantis Rusijos kovinių dalinių pajėgumas privers Kremlių įvesti šaukimą į kariuomenę ir greičiausiai sukels didelius pilietinius neramumus arba, jei tai nebus padaryta, smarkiai padidins būsimų Ukrainos puolimų sėkmę, kai bus smogta silpnai ir demoralizuotai Rusijos gynybai.

Remiantis oficialiais Kremliaus pasakojimais, Rusijos karių nuostoliai Ukrainoje jiems yra priimtini, o dalinių moralė – stipri. Per nacionalinę televiziją neseniai kalbėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalies invazija į Ukrainą, vadinamoji „specialioji karinė operacija“, vyksta pagal planą ir baigsis, kai Ukraina pasiduos.

Tačiau Rusijos vadovas per trijų valandų trukmės klausimų ir atsakymų seriją galbūt netyčia patvirtino seniai išsakytus Ukrainos teiginius, kad Rusijos karių nuostoliai Ukrainoje buvo siaubingi.

Komentuodamas karo eigą ir rezervų mobilizaciją, V.Putinas sakė, kad buvo mobilizuota 244 000 rusų ir kad 486 000 rusų tapo savanoriais, taigi šiuo metu Ukrainoje kariauja apie 617 000 Rusijos karių.

Komentatoriai suskubo pabrėžti, kad, atsižvelgiant į tai, jog 2022 m. vasario mėn. invazijos į Ukrainą metu iš pradžių buvo dislokuota 190-250 tūkst. karių, V.Putino skaičiai reiškia, kad iš dabartinės Rusijos kovinės buvo pašalinta daugiau nei 300 tūkst. karių.

Paskutinį kartą oficialiai Rusijos paskelbti karo nuostoliai 2022 m. rugsėjį siekė šiek tiek mažiau nei 6 000, po to Kremlius neskelbė aukų skaičiaus. JAV žiniasklaida, remdamasi išslaptintomis nacionalinės žvalgybos išvadomis, apskaičiavo, kad Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista mažiausiai 315 000 Rusijos karių – šis skaičius yra kiek 10 proc. mažesnis nei Ukrainos kariuomenės skaičiavimai.

0,25 proc. BVP karinei paramai Ukrainai

„Kad transatlantinė gynyba būtų sėkminga kovojant su grėsme, reikia atnaujinti politinę valią ir skirti išteklių, kurie būtų verti praeities ir dabartinių aukų. Kasmet skiriant tik 0,25 proc. BVP karinei paramai Ukrainai, būtų skirta apie 120 mlrd. eurų – daugiau nei pakankamai išteklių šiai strategijai įgyvendinti. Dėl to derėtų susitarti valstybių ir vyriausybių vadovų lygiu, globojant Ramšteino koalicijai“, – sakoma dokumente.

Pasak analizės, jau apmokyta beveik 100 000 Ukrainos kovotojų už maždaug 350 mln. eurų, ir yra pakankamai galimybių išplėsti mokymus, o taip pat dar daugiau – „padidinti ir sutelkti dėmesį į naujų kokybinių tikslų nustatymą ir įgyvendinimą, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėtų tinkamai kovoti bataliono, brigados ir aukštesniu lygiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius