Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje – siūlymai ilginti laiko tarpą tarp vakcinos nuo koronaviruso dozių

Estija turėtų rimtai apsvarstyti galimybę pailginti intervalą tarp pirmosios ir antrosios vakcinos nuo koronaviruso dozių, nes taip būtų galima bent dalinai apsaugoti daugiau žmonių nuo sunkios COVID-19 formos, pareiškė vyriausybinės mokslininkų tarybos pirmininkė Irja Lutsar. Sveikatos ir darbo ministras Tanelis Kiikas nesipriešina: esą jei ekspertai taip pasakys, vakcinacijos planas bus pakeistas, skelbia ERR.
Vakcinacija nuo koronaviruso Estijoje
Vakcinacija nuo koronaviruso Estijoje / Postimees Grupp/Scanpix Baltics nuotr.

Kaip rodo naujausia pirmadienio ryto duomenys, abiem vakcinos nuo koronaviruso dozėmis paskiepyta kiek daugiau nei 101 tūkst. gyventojų. Viena – truputį daugiau nei pusė jų, kurių antrasis skiepas laukia per kelias artimiausias savaites.

Statistika liudija, kad daug ES šalių maždaug pusę vakcinų dozių iškart rezervuoja antrajam skiepui – kaip ir Estija, Lietuva.

Kai kurie ekspertai tokią strategiją vadina neprotinga, nes esą saugomasi nuo iš esmės neįmanomo įvykio – visiško vakcinų tiekimo sustojimo ateityje.

Jų teigimu, tokiu metu, kai farmacijos kompanijoms sunkiai sekasi vykdyti sutartyse numatytus įsipareigojimus, svarbu jau pirmąja doze paskiepyti kuo daugiau žmonių, nes veiksmingas, nors ir nepilnai, ir vienas skiepas.

Tokios šalys kaip Jungtinė Karalystė ir Kanada pasirinko būtent tokį kelią. Antrosios dozės, kuri užtikrina maksimalų vakcinos veiksmingumą, žmonės laukia ilgiau, nes skaičiuojama, kad tuomet vakcinų dozių jau netrūks.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

Estijos sveikatos draudimo fondo pirmojo lygio paslaugų vadovė Külli Friedemann jau pastebėjo, kad šalyje paskiepytų bent viena doze žmonių dabar būtų dvigubai daugiau, jei nuo pat proceso pradžios būtų buvusi taikoma antrojo skiepo atidėjimo strategija.

Ar Estija turėtų pasekti Jungtinės Karalystės pavyzdžiu? Sveikatos ir darbo ministras T.Kiikas pabrėžia, kad pats vienas sprendimo priimti jis negali.

„Reikia, kad atitinkamų sričių ekspertai įvertintų pasiūlymo pranašumus ir trūkumus, riziką. Tai taip pat reikštų atsakomybės prisiėmimą, jei imtume skaičiuoti šalutinius efektus“, – kalbėjo T.Kiikas.

O ekspertai netyli. Vyriausybei patarimais, kaip kovoti su koronaviruso pandemija, padedančios mokslininkų tarybos vadovė I.Lutsar pareiškė, kad nauji duomenys iš Jungtinės Karalystės verčia estų specialistus keisti nuomonę.

„Kai sausį pirmą kartą apie tai diskutavome, bendras sprendimas buvo toks, kad reikia palaukti, nes duomenų per mažai. Manyta, kad antikūnų, neutralizuojančių virusą, koncentracija kur kas didesnė po antrosios dozės“, – aiškino mokslininkė.

Ir pridūrė, kad naujausia informacija iš Jungtinės Karalystės praėjusią savaitę leidžia manyti, jog laiko tarpą tarp abiejų dozių iš tikrųjų galima pailginti, nes „AstraZeneca“ vakcinos veiksmingumas po pirmojo skiepo pasiekia 85 proc.

„Duomenys iš Anglijos labai teigiami, labai viltingi. Bet juos dar reikia atidžiai peržiūrėti imunizacijos komitetui. Sprendimą priims visa šalis, tačiau šiuo keliu žengti įmanoma“, – teigė I.Lutsar.

Jei ekspertai tokiam pokyčiui uždegtų žalią šviesą, o planą patvirtintų ir politikai, vakcinos žmones pasiektų greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius