Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Estijos bendrovė įtariama eksportuojanti vogtus grūdus iš okupuotos Ukrainos

Prieš kelias dienas Turkija Juodojoje jūroje Ukrainos prokuratūros prašymu sulaikė Kazachstano bendrovei KTZ priklausantį grūdų vežėją „Zhibek Zholy“. Tačiau ketvirtadienį turkai leido laivui išplaukti ir jis grįžo į Rusijos teritorinius vandenis. Ukraina teigia, kad laivas gabena iš Ukrainos pavogtus grūdus. Kalbama apie grūdus iš Rusijos užkariautų ir okupuotų Ukrainos teritorijų. Pranešama, kad šį krovinį gabena Estijos bendrovė, praneša „Rus.Postimees“.
7 tūkst. t  grūdų gabenantis „Žibek Žoly“
7 tūkst. t  grūdų gabenantis „Zhibek Zholy“ stovi prie Turkijos krantų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį pranešta, kad laivas pajudėjo nuo Turkijos krantų, praėjus beveik savaitei nuo to laiko, kai ten atplaukė. Laivas „Zhibek Zholy“ nuplaukė mažiausiai 20 km nuo Turkijos Juodosios jūros Karasu uosto, o po to veikiausiai išjungė savo atsakiklį ir dingo iš akiračio, rodo svetainės marinetraffic.com duomenys. Tinklalapio duomenimis, laivas plaukė per Juodąją jūrą Rusijos link. NATO narė Turkija, bandanti palaikyti ryšius ir su Maskva, ir su Kyjivu, oficialiai nieko nekomentuoja. Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė esanti „nusivylusi“ Turkijos sprendimu šį laivą paleisti.

Įvairių Ukrainos šaltinių vertinimu, krovinys sudaro 4500–7000 tonų grūdų. Nurodoma, kad laivas pradėjo kelionę iš Berdiansko uosto, kurį šių metų vasarį užėmė Rusijos pajėgos. „Reuters“ taip pat rašė, kad Rusijos paskirtas pareigūnas, atsakingas už okupuotas Zaporižios teritorijas, patvirtino, kad iš Berdiansko išvyko pirmasis per kelis mėnesius grūdų vežėjas su septyniais tūkstančiais tonų krovinio.

Laivo savininkai kazachai kratosi atsakomybės

Turkų sulaikytas ir paleistas laivas „Zhibek Zholy“ plaukia su Rusijos vėliava, tačiau priklauso Kazachstano valstybinei geležinkelių bendrovei KTZ. Pastaroji savo pranešime spaudai teigia, kad nors laivas priklauso jai, kompanija neturi nieko bendra su šiuo grūdų verslu – juo esą užsiima Estijos bendrovė „Mangelbert OÜ“.

KTZ teigė, kad laivas praėjusiais metais buvo perduotas Rusijos bendrovei „Green Line“ pagal laivo be įgulos nuomos sutartį ir eksportavo kviečius pagal sutartį su Estijos bendrove „Mangelbert OU“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius