-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos nacionalistai patys užtrenkė duris sau į valdžią, bet sugrįš, jei liberalai kartos klaidas

Kone visą Europą per beveik dvejus metus įžeisti spėję nacionalistai iš Estijos konservatyvios liaudies partijos (EKRE) – jau opozicijoje. Ir, kaip sako apžvalgininkai, prie valdžios bent artimiausiu metu kitos politinės jėgos šių skandalistų neprileis. Atvirkščiai, dabartinę Reformų ir Centro partijų koaliciją po artimiausių parlamento rinkimų, numatomų 2023 metais, gali pakeisti kaip niekada liberali dauguma. Tiesa, laiko girnos politikoje dažnai būna negailestingos, tad progresyvios partijos turės pasimokyti iš praeities klaidų.
Martinas Helme
Martinas Helme / Postimees nuotr.

2019-ųjų pavasarį analitikai Estijoje ir šalies liberalai kalbėjo apie blogą sapną – tada porinkiminę dėlionę Centro partijos lyderis Juri Ratas sustatė taip, kad ne tik liko premjeru, bet ir į valdančiąją koaliciją pasikvietė skandalingąją EKRE.

Ne tik Taline, bet ir aplinkinių šalių sostinėse kilo sujudimas: kaip čia taip liberaliojoje Estijoje tokia konservatyvi partija sugebėjo surinkti beveik penktadalį balsavusių rinkėjų balsų ir patogiai įsitaisyti koalicijoje su 19 deputatų?

Neprisitaikė prie kitokios realybės

Tada nemažai kalbėta apie liberalių politinių jėgų klaidas – modernumu spindėję politikai troško kalbėti apie E-stonia ir startuolius, bet tuo metu keliolika kilometrų nuo sostinės vis akivaizdžiau žiojėjo skurdas ir socialinė nelygybė. Esą EKRE tuo pasinaudojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius