-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos prezidentė atsiprašė Suomijos už nepagarbius ministro komentarus apie S.Marin

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto prezidentas pirmadienį perdavė Estijos vadovės Kersti Kaljulaid atsiprašymą šalies ministrei pirmininkei ir vyriausybei už Estijos vidaus reikalų ministro Marto Helme žeminančius komentarus.
EKRE lyderis Martas Helme
EKRE lyderis Martas Helme / „Scanpix“/AP nuotr.

Suomijos naujienų agentūra STT pranešė, kad prezidentų pokalbis telefonu įvyko Estijos iniciatyva.

M.Helme sekmadienį duodamas interviu radijui išsakė abejonių dėl naujosios Suomijos premjerės Sannos Marin ir jos vyriausybės kompetencijos.

Ministras, Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) pirmininkas, be kita ko, pareiškė, kad Suomijos ministre pirmininke tapo parduotuvės konsultantė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sanna Marin

S.Marin yra sakiusi, kad anksčiau yra dirbusi prekybos centre asistente.

M.Helme šiuos komentarus išsakė duodamas interviu privačiai radijo stočiai, siejamai su EKRE.

„Dėl to, kas nutiko Suomijoje, vis dar šiaušiasi plaukai“, – sakė ministras radijo „TRE Raadio“ eteryje.

„Prisimenu, Vladimiras Uljanovas-Leninas sakė, kad kiekviena virėja gali tapti ministre ar kažką panašaus. Dabar mes matome, kaip pardavėja tampa ministre pirmininke, o kažkokie gatvės aktyvistai ir neišsilavinę asmenys – vyriausybės nariais“, – kalbėjo M.Helme.

Vėliau sekmadienį vakare ministras pareiškė, kad reiškė savo ir EKRE nuomonę, kai kalbėjo apie naująją Suomijos premjerę S. Marin ir jos vyriausybę. Jis taip pat patvirtino, kad Estija ir Suomija toliau bendradarbiauja ir palaiko draugiškus ryšius.

„Manau, turėčiau patikslinti, kad „TRE Raadio“ eteryje kalbėdamas apie Suomijos naująją kairiojo sparno vyriausybę, reiškiau ne Estijos vyriausybės, o savo nuomonę ir požiūrį, grindžiamą mūsų partijos pasaulėžiūra“, – sakė M.Helme.

„Jokiu būdu nekvestionuoju gero bendradarbiavimo ir draugiškų ryšių tarp Estijos ir Suomijos. Esame giminingos tautos, tokios ir liksime“, – sakė vidaus reikalų ministras ir pridūrė, kad skirtingi politikų požiūriai nedaro įtakos teigiamam estų požiūriui į suomius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juri Ratas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juri Ratas

Estijos premjeras Juri Ratas sekmadienį vakare socialiniame tinkle paragino šalies vyriausybės narius pagarbiai bendradarbiauti su kolegomis Suomijoje.

Estijos didžiausios opozicinės politinės jėgos lyderė Kaja Kallas pirmadienį pareiškė, kad jos Reformų partija duoda premjerui laiko iki vakaro kreiptis į prezidentę su prašymu atleisti M.Helme iš užimamų pareigų. Jei tai nebus padaryta, partija žada inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo EKRE ministru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius