Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 06 /16:06

„Euro 2016“: Ukrainos pareigūnai užkirto kelią teroro aktams Paryžiuje – sulaikytas prancūzas planavo 15 išpuolių

Atskleista daugiau informacijos apie Prancūzijos pilietį, kuris gegužės pabaigoje buvo sulaikytas prie sienos su Lenkija. Jis Prancūzijos sostinėje Europos futbolo čempionato metu ketino surengti išpuolius mečetėse, sinagogose ir prie vyriausybinių pastatų.

15 išpuolių

Kaip pranešė Ukrainos Saugumo tarnyba (SBU), 25-erių prancūzas su savimi turėjo 125 kilogramus sprogmenų (trotilo), apie 100 sprogdiklių, 5 „Kalašnikov“ automatus, du prieštankinius granatsvaidžius, 5 tūkst. šovinių. Taip pat 20 balaklavų – megztų veido kaukių.

Anot Ukrainos pareigūnų, jis teigė planavęs 15 atskirų išpuolių, ketino atakuoti objektus Paryžiuje taip, kad būtų kuo daugiau aukų. Tarp jo taikinių – mečetės, sinagogos, valstybinių įstaigų pastatai, tiltai, geležinkeliai, kiti infrastruktūros objektai.

Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gegužės 21 d. jis krauna ginklus ir sprogmenis į automobilį, pradeda važiuoti, tuomet jį sulaiko pareigūnai.

Baiminamasi, kad jis galėjo veikti ne vienas – tą rodo didelis kiekis ginklų, sprogmenų ir kaukių.

Prancūzijos regioninis laikraštis „L'Est republicain“ Ukrainos suimtą vyrą įvardijo kaip Gregoire'ą Moutaux. Pranešime nurodoma, kad tyrėjai gegužės pabaigoje atliko kratą jo namuose Nan le Peti miestelyje netoli Nansi miesto.

Prancūzijos televizija M6 savo ruožtu pranešė, kad tyrėjai rado tame name marškinėlių su vienos ultradešiniosios grupuotės simboliais.

Tačiau Prancūzijos prokuratūra, tirianti terorizmo bylas nacionaliniu lygmeniu, nurodė, kad joks tyrimas dar nepradėtas.

Stebėtas nuo gruodžio

SBU vyrą stebėjo nuo gruodžio mėnesio, netrukdė jam įsigyti penkis kulkosvaidžius, du raketinius granatsvaidžius ir kitų ginklų.

Ukrainos saugumo vadovas Vasylis Hrycakas sakė, kad jo tarnybai gruodį tapo žinoma, jog vienas Prancūzijos pilietis atvyko į Ukrainą ir „pradėjo megzti kontaktus su kai kuriais (prorusiškų separatistų atstovais) šalies rytuose“.

SBU pažymėjo, kad vyras Rytų Ukrainoje taip pat „mėgino užmegzti kontaktus su Ukrainos kariais, apsimesdamas norintis tapti savanoriu“.

„Prancūzas neigiamai atsiliepdavo apie savo vyriausybės migracijos politiką, islamo plitimą, – nurodė SBU. – Jis taip pat yra sakęs, kad norėtų įvykdyti teroro aktų protestuodamas.“

Ukrainos rytinėje konflikto zonoje yra pasklidę daug ginklų po to, kai joje 2014 metų balandį prasidėjo karas, nusinešęs beveik 9,4 tūkst. žmonių gyvybių.

16.06 val. Privertė paviešinti žiniasklaida

Ukrainos saugumo vadovas Vasylis Hrycakas sakė norėjęs užkirsti kelią panikai ir neviešinti šios informacijos, kol čempionatas pasibaigs.

JAV praėjusią savaitę įspėjo į Europą keliaujančius amerikiečių turistus, kad šiame žemyne rengiami teroristiniai aktai. Oficialus įspėjimas paskelbtas vos trečią kartą per pastaruosius 20 metų.

Tikimasis, kad Europos futbolo čempionatas sutrauks per 1 mln. turistų iš užsienio.

Prancūzijoje aukšto lygio parengtis dėl galimų teroro smūgių buvo paskelbta po džihadistų išpuolių Paryžiuje praeitų metų sausį ir lapkritį.

Ukrainos saugumo vadovas Vasylis Hrycakas sakė norėjęs užkirsti kelią panikai ir neviešinti šios informacijos, kol čempionatas pasibaigs. Pirmosios „Euro 2016“ rungtynės vyks penktadienį, kai Prancūzijos komanda susitiks su Rumunijos vienuolike Paryžiaus pakraštyje esančiame nacionaliniame stadione „Stade de France“.

Tačiau V.Hrycakas pridūrė, kad savaitgalį žiniasklaidos pranešimai apie areštą, pagrįsti nutekinta informaciją, privertė jį paviešinti šį reikalą.

Penkiomis dienomis anksčiau SBU paskelbė suėmusi du asmenis, reiškusius palaikymą džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), kurie taip pat sakė planavę atakas Vakarų Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius