Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eurokomisarė K.Simson: EK žada atidžiai stebėti Astravo AE projektą

Europos Parlamentui (EP) ketvirtadienį balsuojant dėl rezoliucijos, raginančios kol kas stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) veiklą, Europos Komisija (EK) žada, kad atidžiai stebės projekto įgyvendinimą.
Kadri Simson
Kadri Simson / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už energetiką atsakinga eurokomisarė Kadri Simson pažymėjo, kad antradienį ir trečiadienį EK ir Europos reguliavimo institucijų branduolinės saugos srityje grupės (ENSREG) ekspertai atliko vertinimo proceso (peer review) pirmojo etapo misiją. Preliminari ataskaita bus parengta ir ENSREG plenariniam posėdžiui pateikta kovo pradžioje.

„Pabrėšiu viena: ši preliminari ataskaita bus labai svarbi, bet jokiu būdu nereikš mūsų įsitraukimo ir pasiryžimo užtikrinti jėgainės saugumą pabaigos. ENSREG ir Komisija atidžiai stebės likusių rekomendacijų įgyvendinimą ir kai tik leis pandemijos sąlygos, visa tarpusavio vertinimo komanda (peer review team) komanda apsilankys Baltarusijoje įvertinti likusių rekomendacijų ir paskelbs galutinę ataskaitą“, – EP posėdyje kalbėjo K.Simson.

„Komisijos pozicija yra aiški: Baltarusija turi nedelsiant įgyvendinti visas ENSREG rekomendacijas“, – teigė EK narė.

Klausimą EP pristatęs Rumunijos europarlamentaras Cristian-Silviu Busoi teigia, kad skubotas Minsko pasirengimas komerciniam jėgainės naudojimui yra nepriimtas.

„Astravo atominė elektrinė neturėtų pradėti savo veiklos, kol nėra įrodyta, kad ji visiškai atitinka tarptautinius ir branduolinės saugos standartus“, – prieš balsavimą EP sakė C. Busoi.

Jis pakvietė toliau bendradarbiauti Europos Komisiją Astravo AE klausimu.

Rezoliucijoje raginama stabdyti komercinę AE veiklą, kol neįgyvendintos visos saugumo rekomendacijos. Dokumentui sausio pabaigoje pritarė EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitetas.

Rezoliucijoje EK kviečiama įvertinti ir pasiūlyti priemones sustabdyti elektros mainus su Baltarusija, laikantis tarptautinės prekybos ir kitų taisyklių, kad Astravo elektra nepatektų į ES rinką, kol Estija, Latvija ir Lietuva tebėra prijungtos prie BRELL tinklo.

Be to, projekte apgailestaujama dėl skubotos kovą numatomos komercinės elektrinės veiklos ir pabrėžiama, kad visos ENSREG saugumo rekomendacijos turi būti įgyvendintos iki AE pradedant komercinę veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius