-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa išgyvena žūtbūtinę akimirką, sako buvęs Graikijos premjeras

Buvęs Graikijos premjeras George'as Papandreou sekmadienį pareiškė, kad Europa išgyvena žūtbūtinę akimirką, ir pridūrė, kad euro problemos dabar yra daug didesnės nei vien jo šalies.
George'as Papandreou
George'as Papandreou / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Graikija

Kalbėdamas tokią dieną, kai jo tėvynainiai balsuoja istoriniuose rinkimuose, G.Papandrėjas sakė, kad visoje Europos Sąjungoje (ES) reikia glaudesnės bankininkystės sąjungos ir kad Graikijai katastrofiška būtų pasitraukti iš euro zonos.

„Manau, kad Europoje esame ties žūtbūtiniu tašku, – BBC sakė socialistų partijos „Pasok“ lyderis G.Papandrėjas. – Privalome palikti praeičiai visą šią nacionalistinę retoriką apie tai, kas kaltas, ar kalbėtume apie pietiečius, ar apie griežtus vokiečius, ar apie ką bebūtų. Mums reikia dirbti drauge, mums reikia sujungti savo jėgas“.

Pasak G.Papandrėjo, Graikija yra tik pranašas „didesnių problemų“ Europos Sąjungoje ir euro zonoje, ypač dėl bankininkystės sąjungos, bendros fiskalinės politikos ir bendros ekonominės politikos nebuvimo.

Tačiau jis perspėjo apie galimas pasekmes, jei graikai balsuos už tas partijas, kurios nepritaria finansinės pagalbos sąlygoms ir gali priversti šalį pasitraukti iš euro zonos. Pasak jo, Graikijos pasitraukimas gali nulemti panišką indėlių atsiėmimą ir didelę infliaciją.

„Tai būtų didelė katastrofa ir turėtų ne tik socialinių, bet ir politinių pasekmių, dėl kurių, manau, Graikijai būtų daug sunkiau reformuotis“, – pažymėjo G.Papandrėjas.

Be to, jo nuomone, yra rizika, kad naudos iš šios krizės visoje Europoje turės ekstremalios politinės jėgos, tokios kaip neonacių partija „Auksinė aušra“, kuri po gegužės 6-osios rinkimų pateko į Graikijos parlamentą.

„Subrendo sąlygos populizmui, ... rasistinėms partijoms, neofašistinėms partijoms ir ekstremalioms politinėms pažiūroms, kurios ne tik Graikijoje, bet ir kitose šalyse drasko struktūrą, tikrąsias vertybes, kuriomis grindžiama Europos Sąjunga“, – sakė jis.

G.Papandrėjas, kuris premjeru tapo 2009-ųjų spalį, praėjusių metų pabaigoje buvo priverstas atsistatydinti – didėjant nepasitenkinimui taupymo priemonėmis, kurias jis bandė prastumti siekdamas išvengti šalies bankroto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius