Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europą vis labiau apima nepakeliamo karščio banga – kenčia ir žmonės, ir gyvūnai

Didelių karščių bangai trečiadienį apėmus dalį Europos, Prancūzijoje dėl per didelės tinklų apkrovos daug kur nutrūko elektros tiekimas, o Vimbldono teniso turnyro gerbėjams grėsė patirti šilumos smūgį, tačiau zoologijos sodų gyventojams atsivėrė reta galimybė pasigardžiuoti ledais.
Ledais besimėgaujantys gyvūnai
Ledais besimėgaujantys gyvūnai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Temperatūrai kai kur pakilus iki 40 laipsnių Celsijaus, Jungtinės Tautos perspėjo, kad kaitros bangos tampa dažnesnės ir smarkesnės dėl klimato pokyčių, taip pat ragino šalis kurti perspėjimo sistemas, kuriomis žmonės būtų informuojami apie pavojus.

Nyderlandų zoologijos sodo „Safaripark Beekse Bergen“ darbuotojai jau parengė nepaprastąsias priemones, tokias kaip ledo kubeliai pavianams, vėsūs dušai drambliams ir specialūs mėsos ir vaisių skonio ledai katiniams lemūrams.

Romos pagrindinis zoologijos sodas taip pat neketina atsilikti: orangutanams buvo pasiūlyta vaisių ir daržovių skonių ledų bei džiovintų figų, apibarstytų smulkintais kiaušiniais ir vabzdžiais.

Tuo tarpu žmonėms buvo sunkiau: apie milijonas namų vakarų Prancūzijoje liko be elektros naktį iš antradienio į trečiadienį, kai kaitra atslinko į šalį iš Ispanijos. Trečiadienio rytą didelis elektros tinklų gedimas taip pat ištiko Bretonę, kur oro vėsinimo ir vėdinimo prietaisais nebegalėjo pasinaudoti 100 tūkst. namų ūkių.

Londone buvo užfiksuotas Vimbldono teniso turnyro karščiausios dienos rekordas – 35,7 laipsnio Celsijaus. Ši temperatūra buvo daugiau negu laipsniu didesnė už ankstesnį rekordą, užfiksuotą 1976 metais.

Vienas kamuoliukų padavinėtojas nualpo; taip pat buvo pritaikyta turnyro taisyklė, kad moterims tarp antrojo ir paskutinio seto būtų daroma 10 minučių pertrauka, nors kai kurie kritikavo, kad tokia pati pertrauka nebuvo suteikta vyrams tenisininkams.

Titulą ginantis čempionas Novakas Džokovičius dėl to neišgyveno, pareiškęs, kad „nebuvo taip blogai, kaip tikėjausi“.

Kitur Britanijos sostinėje viešose vietose veikiantys fontanai virto improvizuotais paplūdimiais. Tėvai deginosi ant suolelių o jų maudymosi kostiumėlius vilkintys vaikai turškėsi fontano vandenyje prie King Kroso stoties.

Tuo tarpu Briuselyje buvo sunku pasakyti, ar Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris labiau prakaituoja dėl kaitros, ar dėl Graikijos skolų krizės spaudimo.

Per spaudos konferenciją jis juokavo: „Kaskart, kai pasikasau arba nusišluostau kaktą, jūs fotografuojat. Dabar žinau, ką daryti, kad patekčiau į rytojaus laikraščius!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius