-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europiečiai kilnoja antakius: kodėl R.Tillersonas neatvyks į NATO ministrų susitikimą?

JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono sprendimas praleisti NATO šalių diplomatijos vadovų susitikimą, kuris jam būtų buvęs pirmasis, išjudino amerikiečių sąjungininkus Europoje. Jie vėl klausia, ar tikrai Donaldas Trumpas tvirtai remia Aljansą, rašo „Reuters“.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ši naujienų agentūra anksčiau pranešė, kad R.Tillersonas balandžio 6–7 dienomis dalyvaus D.Trumpo susitikime su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu Floridoje. Tai reiškia, kad jis praleis NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, kuris vyks balandžio 5–6 d.

„Kad ir kaip būtų vyniojamasi, toks simbolizmas gana nevykęs“, – pareiškė vienas įtakingas ES šalies diplomatas.

Jo teigimu, R.Tillersono sprendimas nubraukia visas Pentagono vadovo Jameso Mattiso ir JAV viceprezidento Mike'o Pence'o, kurie vasarį apsilankė NATO būstinėje Briuselyje, pastangas nuraminti sąjungininkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Kersti Kaljulaid, Dalia Grybauskaitė, Mike'as Pence'as ir Raimonds Vējonis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Kersti Kaljulaid, Dalia Grybauskaitė, Mike'as Pence'as ir Raimonds Vējonis

Nuraminti dėl to, kad per rinkimų kampaniją D.Trumpas vadino Aljansą „pasenusiu“. Nors dabar JAV prezidentas jau sako tvirtai remiantis NATO, nuogąstavimų – ypač rytinėje NATO dalyje – dar yra.

Būtent dėl to R.Tillersono, kuris vadovaudamas naftos milžinei „Exxon Mobil“ dažnai bendraudavo su Rusijos valdžios atstovais, o pernai abejojo sankcijomis Maskvai, vizito į Briuselį nekantriai laukta.

„Mes norėjome išgirsti, kokia jo Aljanso vizija“, – „Reuters“ teigė vienas diplomatas, kuris dalyvaus balandžio susitikime.

Atskiro susitikimo nebus

NATO šalių diplomatijos vadovai susitinka keturis kartus per metus už uždarų durų. Per dvi dienas ministrai aptaria įvairias saugumo strategijas ir analizuoja ypač slaptus dokumentus dėl gynybinio Aljanso veiklos.

Ne paslaptis, kad amerikiečiai yra faktiniai NATO vadovai. Todėl JAV valstybės sekretorius labai retai praleidžia tokius susitikimus – paskutinį kartą taip atsitiko 2003 metais, kai prasidėjus Irako karui paskutinę akimirką vizitą atšaukė Colinas Powellas.

Patys NATO pareigūnai oficialiai nuo komentarų susilaiko – esą visais klausimais reiktų kreiptis į JAV valstybės departamentą.

NATO šalių diplomatijos vadovai susitinka keturis kartus per metus už uždarų durų.

R.Tillersoną Briuselyje pakeis JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas politiniams reikalams Tomas Shannonas. Jis dirbo, kai JAV prezidentu dar buvo Barackas Obama, o pasikeitus administracijai išsaugojo postą.

Tiesa, Briuselyje laukiama paties D.Trumpo – jis turėtų atvykti į NATO viršūnių susitikimą gegužę. Tiksli data vis dėlto dar neaiški.

Įtakingas Prancūzijos diplomatas „Reuters“ teigė manantis, kad JAV valstybės departamentas dar yra pereinamajame laikotarpyje.

„Mes vis dar nematome, kokį vaidmenį naujojoje JAV administracijoje vaidina Valstybės departamentas. R.Tillersonas kol kas diskretiškas, o daugybė postų dar laisvi“, – tvirtino diplomatas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rexas Tillersonas

Keli kiti pareigūnai pripažino esantys nepatenkinti, kad R.Tillersonas sąjungininkams nepasiūlė surengti NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo vėliau šią savaitę Vašingtone.

Juk JAV sostinėje viešės 26 Aljanso narių diplomatijos vadovai ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Visi jie dalyvaus konferencijoje, kurioje bus svarstomi kovos su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ klausimai.

Tačiau JAV valstybės departamento atstovė pirmadienį paskelbė, kad atskiro NATO atstovų susitikimo nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius