-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija: „Kai kurie britų reikalavimai kelia daug problemų“

Dalis britų premjero Davido Camerono derybų dėl šalies narystės Europos Sąjungoje tikslų yra „labai problematiška“, trečiadienį pareiškė Europos Komisija, D.Cameronui perdavus savo reikalavimus Briuseliui.
Davidas Cameronas ir Jeanas-Claude Junckeris
Davidas Cameronas ir Jeanas-Claude Junckeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Matome tam tikrą kiekį elementų, kurie atrodo įgyvendinami, kaip, pavyzdžiui, ieškojimas būdų nacionalinių parlamentų vaidmeniui stiprinti, ir tokių sunkių klausimų, kaip euro zonai priklausančių ir nepriklausančių (Bendrijos) šalių santykiai, taip pat ir kai kurių labai probleminių dalykų, kadangi jie susiję su mūsų vidaus rinkos fundamentaliomis laisvėmis“, – pareiškė Margaritis Schinas, Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio atstovas.

Davidas Cameronas išdėstė reikalavimus

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas antradienį pareiškė, jog neabejoja, kad per derybas dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje sąlygų pavyks pasiekti keturis svarbiausius tikslus.

Tačiau jis taip pat įspėjo, kad Jungtinė Karalystė turės „dar kartą pagalvoti“ apie narystę bloke, jei šie tikslai nebus įgyvendinti.

Pristatydamas savo tikslus derybose dėl tolesnės Britanijos narystės ES sąlygų, D.Cameronas sakė, jog tai yra „vienintelė Jungtinės Karalystės proga tai sutvarkyti“ prieš numatytą referendumą dėl galimo šalies pasitraukimo iš Bendrijos, kurį ketinama surengti iki 2017 metų galo.

Kalbėdamas Londone įsikūrusiame Karališkajame tarptautinių reikalų institute „Chatham House“, premjeras sakė, kad ES narės, išsaugojusios savo nacionalinę valiutą, turėtų būti traktuojamos taip pat, kaip euro zonai priklausančios valstybės.

Pasak D.Camerono, jei euro zonai nepriklausančios valstybės „bus nustumiamos į šalį ir sprendimai joms primetami, tuomet tai nebebus mums tinkamas klubas“.

Londono reikalavimai apima dar tris svarbias sritis: didesnį konkurencingumą, Britanijos atsiribojimą nuo „dar glaudesnės sąjungos“ ir kai kurių išmokų ES migrantams apkarpymą.

D.Cameronas sakė, jog nori, kad būtų griežčiau kontroliuojamas laisvas asmenų judėjimas 28-ias nares turinčioje Bendrijoje, ir pridūrė, jog ES turėtų imtis žingsnių spręsti „demokratinės atskaitomybės trūkumo“ problemą.

„Esu visiškai tikras, kad pasieksime susitarimą, kuris bus naudingas Britanijai ir naudingas jos ES partnerėms“, – sakė premjeras.

„Neabejoju, kad pasitelkus kantrybę, gerą valią ir įgūdžius tai gali būti padaryta“, – pabrėžė jis.

„Tai atlikę, paversime Britaniją ir visą Europą saugesne ir labiau klestinčia ateities kartoms“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius