Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2016 05 04 /14:48

Europos Komisija pritarė beviziam režimui su Turkija, bet yra sąlygų

Europos Komisija, aukščiausia Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucija, trečiadienį su tam tikromis sąlygomis pritarė beviziam režimui su Turkija pagal susitarimą, kuriuo siekiama išspręsti migrantų krizę.
Vizos
Vizos / „Photos.com“

„Europos Komisija šiandien siūlo panaikinti vizų reikalavimus Turkijos piliečiams“, su sąlyga, kad Ankara „skubos tvarka“ įvykdys ES nustatytus kriterijus, rašoma dokumente, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas pridūrė, kad Turkija įgyvendino beveik visus iš 72 kriterijų, tačiau penki dar liko. Tik tada, kai Ankara atitiks visus reikalavimus, vizų režimas galės būti panaikintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas

„Tai ne dykai gaunamas dalykas“, – pabrėžė F.Timmermansas.

Be to, Komisija siūlo procesą patobulinti taip, kad Bendrija galėtų bet kada įšaldyti paskelbtą bevizį režimą, jei atsirastų problemų – pavyzdžiui, Turkija nuspręstų nebesilaikyti įsipareigojimų.

Tokią išnašą praėjusią savaitę pasiūlė Prancūzija ir Vokietija. Paryžiuje ir Berlyne bandoma atsižvelgti į visuomenės, nuogąstaujančios, kad 79 milijonai turkų dabar galės be vizų atvykti į ES.

Tiek Bendrijos vadovai, tiek Turkija tikisi, kad bevizis režimas galės pradėti galioti birželio pabaigoje arba liepą.

Tiesa, iš tiesų turkams vizų reikės gerokai ilgiau – mat viena Europos Komisijos iškeltų sąlygų turkų kelionėms į Bendrijos šalies yra modernūs biometriniai pasai.

Tokių dokumentų Turkija kol kas apskritai neišduoda, o F.Timmermansas pabrėžė, kad „tik turkai, turintys biometrinius pasus, galės atvyti į ES be vizos“.

Galiausiai dėl bevizio režimo su Turkija dar turės balsuoti ES šalys ir Europos Parlamentas. 15min jau rašė, kad europarlamentarai turi dvejonių dėl Turkijos pagarbos žmogaus teisėms ir spaudos laisvei – europietiškoms vertybėms.

„Turkija padarė įspūdingą pažangą, ypač pastarosiomis savaitėmis. Darbų dar liko, ir juos reikia atlikti skubiai, bet jei Turkija išlaikys tempą, likusius kriterijus atitikti įmanoma“, – vis dėlto vylėsi F.Timmermansas.

„ES privalo laikytis savo pažado“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu televizijai trečiadienį.

„Mūsų piliečiai nusipelnė bevizių kelionių. Mes beveik baigiame techninę dalį, įskaitant pasus, todėl norėtumėme pamatyti tai (atsispindint) ES Komisijos ataskaitoje. Jeigu bus kokių nors trūkumų, Turkija yra pasiryžusi juos įveikti“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius