Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europos Komisijos vadovas pataria Lenkijai „pagarbiai“ elgtis su D.Tusku

Lenkija turėtų pagarbiai elgtis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, ketvirtadienį pareiškė Europos Komisija po aštuonias valandas trukusios buvusio lenkų premjero apklausos Varšuvoje, tiriant dviejų buvusių karinės kontržvalgybos vadovų veiklą.
Donaldas Tuskas
Europos Komisijos vadovas pataria Lenkijai „pagarbiai“ elgtis su D.Tusku. / „Scanpix“/AP nuotr.

Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris „visiškai pasitiki pirmininku Tusku, su kuriuo jis dirba jau daugelį metų“, – žurnalistams sakė J.C.Junckerio atstovė Mina Andreeva.

„Pirmininkas Junckeris norėtų, kad į Tuską būtų žiūrima pagarbiai“, – sakė M.Andreeva, paklausta apie trečiadienį vykusią apklausą už uždarų durų Varšuvoje.

D.Tuskas buvo apklaustas kaip liudytojas tyrime dėl dviejų buvusių karinės kontržvalgybos vadovų, kurie kaltinami viršiję įgaliojimus.

Varšuvoje po apklausos kalbėdamasis su žurnalistais, liberalių pažiūrų politikas ir senas Jaroslawo Kaczynskio, įtakingo valdančiosios konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio, politinis priešininkas sakė, kad „visas šis reikalas yra išskirtinai politiškai motyvuotas“.

D.Tuskas žada pasinaudoti turima teisine neliečiamybe, jei prieis prie išvados, kad šiuo tyrimu „sąmoningai siekiama trukdyti ar apskritai neleisti man vykdyti Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigų“.

Lenkijos vyriausybė pasijuto izoliuota kovo mėnesį, žlugus jos bandymui blokuoti D.Tusko perrinkimą Europos Vadovų Tarybos pirmininku antrai kadencijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

Varšuvos tyrimo epicentre yra generolai Januszas Nosekas ir Piotras Pytelis, įtariami „viršiję savo įgaliojimus, bendradarbiaujant su užsienio valstybės tarnybomis“, nes nebuvo gavę reikiamo leidimo.

Lenkijos žiniasklaidos žiniomis, tyrėjų taikiklyje yra susitarimas su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB) netrukus po 2010 metais netoli Smolensko įvykusios lėktuvo katastrofos, nusinešusios tuomečio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio), J.Kaczynskio brolio dvynio, ir dešimčių kitų aukštų lenkų valstybės pareigūnų gyvybes.

D.Tuskas tuo metu vadovavo Lenkijos vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius