Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas kritikuoja ES susitarimą su „sultonu“ Erdoganu ir Turkija

Europarlamentarai trečiadienį apkaltino Europos Sąjungą, kad pasirašydama sutartį dėl migrantų krizės su Ankara ji atiduos Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui „Europos vartų raktus“.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį vykusiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime valstybių lyderiai susitarė siekti su Turkija susitarimo, kuriame būtų numatytas „vienas už vieną“ apsikeitimas Sirijos pabėgėliais ir dvigubai, iki 6 mlrd., padidinta Ankarai numatyta finansinė parama.

Tačiau Europos Parlamento liberalų frakcijos lyderis ir buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas Strasbūre parlamentarams pareiškė, kad šis susitarimas yra „labai problematiškas“.

„Susitarimu su Turkija mes perkeliame savo problemas“, – sakė G.Verhofstadtas.

„Tokiu susitarimu mes faktiškai atiduodame raktus nuo įėjimo, Europos vartų raktus, Turkijai, Osmanų imperijos palikuonims, Erdoganui, galbūt net sakyčiau sultonui Erdoganui“, – kalbėjo belgas.

„Jis dabar galės priimti sprendimus dėl priėmimo į Europos Sąjungą“, – sakė jis.

Europos liaudies partijos frakcijos, kuri yra didžiausia Europos Parlamente, lyderis vokietis Manfredas Weberis taip pat pareiškė, kad ES neturėtų duoti „tuščio čekio“ Turkijai.

Jis „nepriimtinu“ pavadino Turkijos valdžios susidorojimą su R.T.Erdoganui priešišku laikraščiu.

Tuo metu socialistų lyderis Gianni Pittella pareiškė, kad derybų dėl migracijos „negalima painioti“ su derybomis su seniai įstrigusiu Turkijos stojimo į Europos Sąjungą procesu, kurį ES lyderiai šioje sutartyje įsipareigoja paspartinti.

Diskusijos taip įkaito, kad vienas europarlamentaras iš Graikijos nacistinės „Auksinės aušros“ partijos buvo išprašytas iš rūmų už tai, kad palygino turkus su šunimis.

„Kaip rašė Osmanų intelektualai: turkas yra barbaras dvasiškai, šventvagis, bukaprotis ir purvinas. Turkas yra kaip šuo: jis atrodo baisus, bet pabėga, kai susiduria su priešu“, – pareiškė Elefterijus Synadinas.

Atsakydamas Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas pareiškė, kad jis nušalina graikų politiką nuo dalyvavimo diskusijose už tai, kad „jis peržengė raudoną liniją, mėgindamas priimtinu laikyti rasizmą“.

Paskutinis sutarties su Turkija svarstymas vyks kovo 17-18 dienomis viršūnių susitikime Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius