-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga ir JAV ragina paleisti suimtus Malio lyderius

Europos Sąjungos lyderiai trečiadienį paragino nedelsiant paleisti po karinio perversmo Malyje suimtus belaisvius, tarp kurių yra šalies prezidentas ir vyriausybės vadovas. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pasmerkė „maištą“ Malyje ir paragino užtikrinti areštuotų šios Vakarų Afrikos valstybės lyderių laisvę.
Malio kariai
Malio kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sukilę kariai sostinėje areštavo prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą ir premjerą Boubou Cisse antradienio popietę ir nuvežė juos į karinę bazę Bamako priemiestyje, kurią užėmė tą rytą.

„Raginame nedelsiant paleisti belaisvius ir sugrąžinti teisinę valstybę“, – po Bendrijos viršūnių susitikimo vaizdo konferencijos formatu pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Manome, kad stabilumas regione ir Malyje ir kova su terorizmu turi būti absoliutus prioritetas“, – pridūrė jis.

ES dalyvauja Malio ginkluotųjų pajėgų mokymo misijoje nuo 2013 metų, o liepos mėnesį Bendrija pranešė apie bendrą ES specialiųjų pajėgų misiją Malio pajėgų kovai prieš džihadistų grupuotes paremti.

JT duomenimis, dėl džihadistų veiklos ir smurto tarp įvairių etninių grupių Malyje, kaimyniniame Nigeryje ir Burkina Fase pernai žuvo mažiausiai 4 000 žmonių.

Visame Sachelio regione padaugėjo islamistų grupuočių atakų, nors šalys stiprina savo nacionalines pajėgas ir regione yra dislokuota 5,1 tūkst. prancūzų antiteroristinių pajėgų karių.

Pasak Ch.Michelio, Europa sieks „artimai bendradarbiauti“ su suinteresuotomis tarptautinėmis ir Afrikos institucijomis, „kad galėtume rasti sprendinį, tiesiogiai atitinkantį Malio žmonių siekius“.

JAV pasmerkė maištą

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia rugpjūčio 18-osios maištą Malyje, taip pat smerktume bet kokį valdžios užgrobimą prievarta“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

„Sulaikytų vyriausybės pareigūnų ir jų šeimų laisvė ir saugumas privalo būti užtikrinti“, – pabrėžė jis.

M.Pompeo sakė, kad JAV „ragina visus politinius ir karinius veikėjus dirbti, kad būtų atkurta konstitucinė vyriausybė“, užmegzti dialogą ir „atmesti smurtą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius